Gå till sidans huvudinnehåll
Porträtt av Nina Stemme
Konsert

Grandi voci

Romanskonserter med storslagna röster. Först ut är Nina Stemme.

 • Längd

  2 timmar, inkl. 1 paus.

 • Spelas

  28 nov. 2021 — 20 mars 2022

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Konsert

 • Språk

  -

 • Pris

  150–450 kr

 • Tillgänglighet

Biljettsläpp 28 okt kl. 10

Storslagna röster – grandi voci – i närbild. Först ut i denna planerade serie med operastjärnor är världens främsta dramatiska sopran: svenska hovsångerskan Nina Stemme.

Aldrig får vi möta en sångare så i helfigur som under en romanskonsert. Aldrig får vi dem så i närbild heller. I varje sång ska en hel värld fångas eller ett livsöde skildras. Och spännvidden i olika stämningslägen med sånger från olika epoker, stilar och länder är oändlig. Då sångaren normalt själv väljer sin repertoar tillsammans med sin pianist, blir porträtten och det som kommuniceras till publiken till något högst personligt. Bara att uppleva samspelet mellan en sångare och en skicklig pianist brukar vara värt hela konserten.

På GöteborgsOperans stora scen har vi nu glädjen att välkomna er för att möta några av de allra främsta sångarna. Med en högklassig flygel framför scenens järnridå, som reflekterar ljudet perfekt, blir akustiken både fullödig och intim. Först ut i denna planerade serie är världens främsta dramatiska sopran: svenska hovsångerskan Nina Stemme.

Romanskonsert med Nina Stemme

28 november 2021

I början av december blir det Wagnerfeber i stan när den första ringcykeln någonsin i Göteborg sluts i och med premiären av Ragnarök. Att vi då gästas av Nina Stemme känns helt logiskt, en av de största svenska sångarna någonsin och särskilt efterfrågad i Wagnerrepertoaren. Men hon har även stor erfarenhet av romanssång och konsertverksamhet. Här får vi uppleva hennes artisteri tillsammans med pianisten Magnus Svensson i en helt annan typ av repertoar. 

Wagners Wesendoncksånger är självklara för att fira Wagner, men Nina Stemme som fick sitt genombrott på GöteborgsOperan hyllar även staden med att framföra Gösta Nystroems älskade Sånger vid havet. Lämpligt också ett par månader före premiären av denne göteborgske tonsättares opera Herr Arnes penningar.

Sigurd von Kochs sångcykel från 1916 Die geheimnisvolle Flöte (Den hemlighetsfulla flöjten), bestående av fem tonsatta kinesiska dikter är numera ganska ovanliga men Nina Stemme har dem på sin repertoar. Här framför hon tre av dem.

Slutligen, den som en gång hört Stemme sjunga Surabaya-Johnny glömmer det aldrig. Hon har en alldeles speciell känsla för Kurt Weills kabaréartade stil, något hon visar till sist i en knippe Weill-sånger.  

Magnus Svensson räknas som en av Sveriges ledande uttolkare av den klassiska pianorepertoaren. Förutom att ackompanjera Nina Stemme framför han även själv Ture Rangströms Mälarlegender.

Speltid

2 timmar, inkl. 1 paus. 

20 mars 2022

Spelplan

November

28/11

Sön

13:00

13:00

Grandi voci - Nina Stemme

Stora Scenen, GöteborgsOperan

Mars

20/3

Sön

13:00

13:00

Grandi voci - Kerstin Avemo, Ida Falk Winland och Katarina Karnéus

Stora Scenen, GöteborgsOperan