Gå till sidans huvudinnehåll

”GöteborgsOperans delaktighetsbaserade verksamhet Skapa (…) har tre huvudfokus: barn och unga, tillgänglighet och ett interkulturellt perspektiv. Skapa samarbetar med civilsamhället, skolor, fria grupper och andra institutioner och lyfter röster som inte alltid hörs.”

— Ur Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till styrelsen för GöteborgsOperan AB 2021–2024


Att skapa berörande scenkonst för och med många olika människor är att göra plats för både bredd och djup. För oss på Skapa hör form och innehåll ihop, precis som lust och mod. Vi vill bygga en hållbar infrastruktur mellan hjärtan och hjärnor och genom vår stad och region. Ingen ska sluta skolan utan att ha fått chansen att möta GöteborgsOperan. Därför fokuserar vi inte bara på vad vi vill göra utan också hur vi vill göra det.

Vi är nyfikna på dig. Vi vill lyssna på dig för att du har de erfarenheter som du har. Vi vill skapa universell scenkonst där du inte bara är välkommen utan också väntad. Ibland har vi en scen som du kan fylla med din röst, din berättelse, din idé. Andra gånger har vi en stol som vi hoppas att du vill sätta dig i.

För vi vill också berätta något för dig. Det kan handla om magiska sagor från dåtiden, realistiska speglingar och nervkittlande tankar om samtiden eller nyskapande visioner om framtiden. Vi tror på konsten, inte bara som en värdefull fritidssysselsättning utan också som bärande balk i ett demokratiskt samhälle. Vi är övertygade om att konsten utvecklas när alla får vara med.

Du ryms i Skapas vision: att skapa delaktighet, konstnärlig utveckling och upplevelser för alla. Vi tror på alla människors rätt att uppleva skönhet, skörhet, kamp, frågor, hopp, förtvivlan, glädje och gemenskap, och att GöteborgsOperan är en arena för det.

Välkommen!