Gå till sidans huvudinnehåll

Lärare ser på scenkonst 2022/2023

Med den här kursen får du som är grundskole- eller gymnasielärare verktyg i att stärka elevernas möjlighet till att möta scenkonst, såväl i upplevelsen som i samtalet. Att uppleva konst är en demokratisk rättighet och ingår i skolans bildningsuppdrag.

Det här läsåret sträcker sig kursen från september 2022 till april 2023 med en till två träffar i månaden.

Kursstart 28 september kl. 18.00 på Backa Teater

Lärare ser på scenkonst arrangeras av Backa Teater, i samarbete med GöteborgsOperan och kulturförvaltningen i Göteborgs Stad. För detaljerad kursinformation och anmälan se:

Lärare ser på scenkonst - Backa Teater (goteborg.se)

Kurstillfället den 16 november sker på GöteborgsOperan och innefattar rundvandring i operahuset, rörelseworkshop under ledning av dansare Angelina Allen, samt föreläsning av koreograf Carl Olof Berg om att skapa konst för barn och unga. Carl Olof Berg har skapat Astronaut för och med GöteborgsOperans Danskompani, en dansföreställning för alla från 8 år som turnerar hela 2022/2023.

Tala dans – tala liv*

Dans är en fantastisk, öppen och direkt konstform. Att se en dansföreställning är en bra grund för att tala om livet. På GöteborgsOperan har vi ett av Europas främsta kompanier för samtida dans – GöteborgsOperans Danskompani.

Nu har du som lärare möjlighet att vara med i en studiecirkel där vi ser dansföreställningen Hammer av Alexander Ekman och sedan pratar om livet utifrån det vi sett på scenen.

Hur går det till?

Vi träffas på kvällstid (18.00-20.15, förutom när vi ser Hammer som börjar 19.00) fyra torsdagar, i en liten grupp om 8-10 personer. Vid vår första träff, på GöteborgsOperan den 24 november, presenterar vi oss, går genom samtalsmetoden Tala dans – tala liv* och samtalar om vårt förhållande till dans och övrig kultur. Veckan efter (1 december) går vi och ser Hammer.

En vecka senare (8 december) samtalar vi utifrån metoden om det vi sett. Sista tillfället (15 december) avslutar vi med ett friare samtal om lärarrollen, barns rätt till kultur och det som gruppen önskar.

Kostnad: 150 kronor.

Detta är för föreställningen Hammer, allt annat ingår. I god tid innan den 1 december får du en biljettlänk där du själv får gå in och med kort betala biljetten. Huruvida du kan och får göra detta i din tjänst är upp till var och en att lösa.

Du anmäler dig på david.oest@opera.se så fort som möjligt. Antalet platser är begränsade till 10 personer.

Skriv vad du heter, vilken skola du jobbar på och dina kontaktuppgifter. Efter den 9 november får du besked om du kommit med eller står på reservlista. (Om det är många som vill vara med kommer vi att prioritera de som tidigare inte deltagit i studiecirkel på GöteborgsOperan)

Samtalet, som arrangeras av GöteborgsOperan och Sensus studieförbund, leds av teaterpedagog David Oest som har en lång erfarenhet av kultur och folkbildning. Du som deltar behöver inte ha någon kunskap kring dans för att delta men det är viktigt att du kan träffas alla tillfällen.

Välkommen med din anmälan!

Tala opera – tala liv*

Denna studiecirkel är slutförd.

*Tala opera – tala liv och Tala dans – tala liv är en samtalsmetod utarbetad inom Sensus studieförbund, och som ursprungligen hette Tala film – tala liv. Deltagarna ser en film eller en föreställning (dans, teater, opera, musikal m.m.) och samtalar utifrån sina egna erfarenheter, tankar och känslor.

Kontakt