Gå till sidans huvudinnehåll

Andreas Hanson

Dirigent

Dirigenten Andreas Hanson är en sann förespråkare för konstens betydelse i samhället och gör ett stort intryck på både musikälskare och ny publik med sitt hantverk.

Andreas Hanson studerade dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, hos Sir Andrew Davis i London och Carlo Maria Giulini i Milano. Han är sedan 2022 programchef för Malmö symfoniorkester.

Hanson gästar ständigt alla större svenska orkestrar och framträder som gästdirigent i Europa. Som skivartist har han spelat in närmare 20 skivor för BIS, Serpent och Chandos. Med stark passion för samtida musik har Hanson uruppfört över hundra samtida verk. Han har en stor repertoar som inkluderar musik från Haydn och Mozart fram till dagens kompositörer, inklusive symfonier av Beethoven, Brahms, Nielsen, Schubert, Schumann och Sibelius.

Efter decennier som chefsdirigent för nationella blåsensembler har Andreas även byggt upp en omfattande repertoarkunskap om nordiska musikskatter och symfonisk blåsmusik. Hanson har ett stort engagemang i nästa generations musiker och dirigenter och i framtidens musikskapande. Han har varit docent i dirigering vid Kungliga Musikhögskolan och arbetar just nu med ett nationellt program för dirigenter.