Gå till sidans huvudinnehåll

GöteborgsOperans Kör

Kören består av 46 sångare och är en av Sveriges tre professionella operakörer. Kören är en hörnsten i våra operor, konserter, musikaler och mindre ensembler och förstärker våra uppsättningar såväl sceniskt som musikaliskt.

Våra korister är kända för att vara mångsidiga och utmärkta operasångare, och dessutom erkänt goda skådespelare. Alla korister har flerårig utbildning från musik- och/eller operahögskola och många har erfarenhet från operahus runt om i världen.

Många operor sjungs på originalspråk, så förutom ingående musikaliska studier är även språklektioner en naturlig del av körens arbete. Flera korister har annat modersmål än svenska och vi använder oss ofta av deras språkkunskaper i bland annat språkcoachning inför olika produktioner.

Som sångare i GöteborgsOperans Kör behöver man bemästra allt från barockopera och verismo till moderna musikaler. Koristerna har också ofta mindre solistroller i våra uppsättningar. Koristerna framträder i såväl mindre kammargrupper som tillsammans med stora ensembler, ibland i samarbete med andra professionella operakörer både i Sverige och utomlands.  

Kören påbörjar sitt arbete med en uppsättning ungefär två månader innan premiär. Ofta arbetar man med flera produktioner samtidigt. Parallellt med musikaliska och språkliga repetitioner sker scenövningar med regissören och solisterna, först på repetitionssal och slutligen på huvudscenen där föreställningen sätts samman tillsammans med orkester och dirigent. I förarbetet ingår också flera kostym-, mask- och perukprovningar. 

Sopran

Jelena Dajic

Sopran

Marie Fagerberg-Zembachs

Sopran

Karin Fjellander

Sopran

Marie Gustavsson

Sopran

Karin Hammar

Sopran

Ellen Larsson

Sopran

Anna Lilja

Sopran

Leonie Maxwell Hayes

Sopran

Miriam Ryen

Sopran

Alt

Eugenia Babich

Alt

Anna Blylods

Alt

Annika Dahlin

Alt

Yvonne Helander

Alt

Sarah Pistorius

Alt

Erika Tordeus

Alt

Anna-Sara Åberg

Alt

I bild:  Mats Almgren, GöteborgsOperans Kör|Foto:  Lennart Sjöberg

Tenor

William Davis Lind

Tenor

Tyler Johnson

Tenor

Christopher Napier

Tenor

Thorild Strandell

Tenor

Olof Söderberg

Tenor

Miklos Taliga

Tenor

Ryan Williams

Tenor

Körledning

Martin Nagashima Toft

Kormästare

martin.toft@opera.se

Elinor Gerle

Körchef

elinor.gerle@opera.se

Bernhard Greter

Biträdande kormästare