Gå till sidans huvudinnehåll

Kör

GöteborgsOperans Kör består av 46 sångare och är en av Sveriges tre professionella operakörer. Kören är en hörnsten i våra operor, konserter, musikaler och mindre ensembler och förstärker våra uppsättningar såväl sceniskt som musikaliskt.

Våra korister är kända för att vara mångsidiga och utmärkta operasångare, och dessutom erkänt goda skådespelare. Alla korister har flerårig utbildning från musik- och/eller operahögskola och många har erfarenhet från operahus runt om i världen.

Många operor sjungs på originalspråk, så förutom ingående musikaliska studier är även språklektioner en naturlig del av körens arbete. Flera korister har annat modersmål än svenska och vi använder oss ofta av deras språkkunskaper i bland annat språkcoachning inför olika produktioner.

Som sångare i GöteborgsOperans Kör behöver man bemästra allt från barockopera och verismo till moderna musikaler. Koristerna har också ofta mindre solistroller i våra uppsättningar. Koristerna framträder i såväl mindre kammargrupper som tillsammans med stora ensembler, ibland i samarbete med andra professionella operakörer både i Sverige och utomlands.  

Kören påbörjar sitt arbete med en uppsättning ungefär två månader innan premiär. Ofta arbetar man med flera produktioner samtidigt. Parallellt med musikaliska och språkliga repetitioner sker scenövningar med regissören och solisterna, först på repetitionssal och slutligen på huvudscenen där föreställningen sätts samman tillsammans med orkester och dirigent. I förarbetet ingår också flera kostym-, mask- och perukprovningar. 

I bild:  Mats Almgren, GöteborgsOperans Kör|Foto:  Lennart Sjöberg