Gå till sidans huvudinnehåll

På den här webbsidan har vi samlat information om tillgänglighet.
Har du frågor eller behöver hjälp som rör tillgänglighet ring 031-13 13 00.

För tillgänglighet har GöteborgsOperan bland annat:

  • Vid entrén: ledstänger, ramp och dörröppnare
  • I foajén: toaletter med armstöd och nödlarm, hiss till respektive våningsplan
  • I salongen: ledstänger vid trapporna längs sidorna, textning på svenska och engelska

Vill du veta mer om tillgängligheten på GöteborgsOperan och se bilder? Klicka här för att komma till Tillgänglighetsdatabasen (TDB).

Relaxed performance

Relaxed performance är en föreställningsform särskilt anpassad för dig som vill ha lite friare former än vad andra föreställningar erbjuder. 

Läs mer om relaxed performance

Rullstolsburen

Särskilda platser för rullstolsburna finns i salongerna på Stora scenen och Lilla scenen. Dessa platser bokas via GöteborgsOperans biljettkassa tel. 031-13 13 00. Rullstolsburen och ledsagare betalar 50% av biljettpriset. Gäller ej vid uthyrningar och externa evenemang.

Ledsagare

Säg till vid bokningstillfället om du har behov av ledsagare. Vi ger 50 % rabatt till både personen med funktionsnedsättning och en ledsagare – förutsatt att ni gör sällskap under hela besöket. Biljetter bokas via GöteborgsOperans biljettkassa, tel. 031-13 13 00.

Använder du rörelsehjälpmedel som rullator, kryckor eller käpp?

Av säkerhetsskäl måste alla gäster som inte köpt rullstolsplats själva kunna ta sig in i och ut ur salongen.

Du är välkommen att använda ditt rörelsehjälpmedel för att ta dig in till din stolsrad. Därefter måste du på egen hand ta dig till din plats. Våra värdar tar hand om ditt rörelsehjälpmedel, som inte får vara i salongen då det är ett löst föremål som kan innebära risk för andra gäster. Vid paus och föreställningens slut tar värden in rörelsehjälpmedlet igen till den plats där du lämnade det.

Hörselnedsättning

Hörselutrustning, i form av hörslinga som läggs runt nacken, finns att låna hos våra värdar. De kan också hjälpa till med instruktion för användandet. Alla operor och musikaler på Stora scenen textas på textmaskin. Texten finns på både svenska och engelska.

Textning

Textmaskin med svensk och engelsk text används vid alla operor och musikaler, oavsett vilket språk som föreställningen framförs på. Handlingen i operor och musikaler som ges finns i lättläst version på respektive föreställningssidor, i anslutning till premiärdatumet.

Syntolkade föreställningar

Våra föreställningar live-syntolkas på förbestämda datum, syntolkningen sker via hörlurar som du lånar av våra publikvärdar. Hör av dig till oss om du önskar boka biljett till syntolkad föreställning.

Du som har bokat syntolkning behöver vara på plats ca 1 timme innan för tilldelning av hörlurar samt för att ta del av introduktion av föreställning.

Syntolkningsdatum för säsong 2023-2024

Nabucco 09 sep
Wicked 12 nov & 02 mar
Don Giovanni 11 feb
Den flygande Holländaren 25 feb
Plateé 10 apr
Tosca 26 maj

Lättläst handling

Handlingen till våra operor finns som lättläst.
De finns på varje föreställningssida i samband med premiären.

Orientering

Vid Restaurangbokningsservice i foajén finns en orienteringstavla. På den får du en översikt över foajén och ser var du hittar restaurang, café, garderober och toaletter.

Mer information om hur du hittar i operahuset

Defibrillator

I foajén finns en defibrillator. Personalen är utbildad i att använda den om ett hjärtstillestånd skulle inträffa.

Matallergi och matintolerans

Innan ni beställer er mat och dryck, berätta gärna för vår café-, bar- eller restaurangpersonal om eventuell matallergi eller matintolerans.

Allergier

Lämna gärna parfymen hemma. Andra gäster kan vara överkänsliga mot kemikaliska dofter som exempelvis parfym, rakvatten och parfymerade hårprodukter.