Gå till sidans huvudinnehåll

På den här webbsidan har vi samlat information om tillgänglighet.

Har du frågor eller behöver hjälp som rör tillgänglighet ring 031-13 13 00.

Rapportera brister i GöteborgsOperans fysiska tillgänglighet

Vi strävar alltid efter att vara så tillgängliga som möjligt. Om du vid ditt besök hos oss upptäcker eller upplever brister i vår tillgänglighet så meddela oss gärna detta via formuläret nedan. Din upplevelse är viktig i vårt arbete.

Till formuläret

Observera: via detta formulär hanterar vi inte frågor gällande biljettförsäljning, restaurang eller press/media. För sådana frågor får du gärna följa denna länk för komma åt relevant kontaktinformation. Välkommen!

För tillgänglighet har GöteborgsOperan bland annat:

  • Vid entrén: ledstänger, ramp och dörröppnare
  • I foajén: toaletter med armstöd och nödlarm, hiss till respektive våningsplan
  • I salongen: ledstänger vid trapporna längs sidorna, textning på svenska och engelska

Vill du veta mer om tillgängligheten på GöteborgsOperan och se bilder? Klicka här för att komma till Tillgänglighetsdatabasen (TDB).

Om du planerar att se en föreställning som inte äger rum på GöteborgsOperan i Göteborg, besök den specifika spelplatsens hemsida för aktuell tillgänglighetsinformation.

Orientera dig

I foajén finns en pekskärmskiosk med en karta som hjälper dig att orientera dig. På kartan hittar du det våningsplan som din sittplats finns på samt toaletter, garderober, caféer med mera. Klicka här för att se kartan.

Relaxed performance

Relaxed performance är en föreställningsform särskilt anpassad för dig som vill ha lite friare former än vad andra föreställningar erbjuder. 

Läs mer om relaxed performance

Rullstolsburen

Särskilda platser för rullstolsburna finns i salongerna på Stora scenen och Lilla scenen. Dessa platser bokas via GöteborgsOperans biljettkassa tel. 031-13 13 00. Rullstolsburen och ledsagare betalar 50% av biljettpriset. Gäller ej vid uthyrningar och externa evenemang.

Ledsagare

Säg till vid bokningstillfället om du har behov av ledsagare. Vi ger 50 % rabatt till både personen med funktionsnedsättning och en ledsagare – förutsatt att ni gör sällskap under hela besöket. Biljetter bokas via GöteborgsOperans biljettkassa, tel. 031-13 13 00.

Använder du rörelsehjälpmedel som rullator, kryckor eller käpp?

Av säkerhetsskäl måste alla gäster som inte bokat rullstolsplats själva kunna ta sig in i och ut ur salongen.

Du är välkommen att använda ditt rörelsehjälpmedel för att ta dig in till din stolsrad. Därefter måste du på egen hand ta dig till din plats. Våra värdar tar hand om ditt rörelsehjälpmedel, som inte får vara i salongen då det är ett löst föremål som kan innebära risk för andra gäster. Vid paus och föreställningens slut tar värden in rörelsehjälpmedlet igen till den plats där du lämnade det.

Hörselnedsättning

Hörselutrustning, i form av hörslinga som läggs runt nacken, finns att låna hos våra värdar. De kan också hjälpa till med instruktion för användandet. Alla operor och musikaler på Stora scenen textas på textmaskin. Texten finns på både svenska och engelska.

Textning

Textmaskin med svensk och engelsk text används vid alla operor och musikaler, oavsett vilket språk som föreställningen framförs på. Handlingen i operor och musikaler som ges finns i lättläst version på respektive föreställningssidor, i anslutning till premiärdatumet.

Syntolkade föreställningar

Våra föreställningar live-syntolkas på förbestämda datum, syntolkningen sker via hörlurar som du lånar av våra publikvärdar. Hör av dig till oss om du önskar boka biljett till syntolkad föreställning.

Du som har bokat syntolkning behöver vara på plats ca 1 timme innan för tilldelning av hörlurar samt för att ta del av introduktion av föreställning.

Kommande syntolkningsdatum

Carmen 15 sept
Roald Dahls Charlie och chokladfabriken 3 nov kl. 15.00, 12 april kl. 15
Otello 12 jan kl. 18
Madame Butterfly 1 feb, 26 april kl. 18
Peter Grimes 16 mars kl. 18
Teaterdirektören och Jolanta 25 maj

Lättläst handling

Handlingen till våra operor finns som lättläst.
De finns på varje föreställningssida i samband med premiären.

Defibrillator

I foajén finns en defibrillator. Personalen är utbildad i att använda den om ett hjärtstillestånd skulle inträffa.

Matallergi och matintolerans

Innan ni beställer er mat och dryck, berätta gärna för vår café-, bar- eller restaurangpersonal om eventuell matallergi eller matintolerans.

Allergier

Lämna gärna parfymen hemma. Andra gäster kan vara överkänsliga mot kemikaliska dofter som exempelvis parfym, rakvatten och parfymerade hårprodukter.