Gå till sidans huvudinnehåll

Giancarlo Andretta

Dirigent

Giancarlo Andretta

Giancarlo Andretta var förste gästdirigent och rådgivare på GöteborgsOperan 2010–2013.

Dessförinnan var han chefsdirigent vid Aarhus symfoniorkester, förste gästdirigent på Den Kongelige Opera i Köpenhamn, förste dirigent och rådgivare på Graz Opera, konstnärlig ledare och chefsdirigent för Teatro Olimpico-orkestern i Vicenza. Mellan 2015 och 2020 var han förste dirigent för symfoniorkestern i Granada. Sedan juni 2021 är han medlem av Kungliga Musikaliska Akademien.

Giancarlo Andretta framträder regelbundet som gästdirigent i konsert- och operahus runt om i Europa. Han har gästat Musikverein i Wien och Concertgebouw i Amsterdam, dirigerat symfoniorkestrarna i München, Antwerpen, Helsingfors, Dublin, Athen, Budapest och Prag och lett operauppsättningar i operahusen i Berlin, Zürich, Venedig, Köpenhamn och Stockholm. På GöteborgsOperan har han bland annat dirigerat Norma, Askungen, Macbeth, Italienskan i Alger, Lucia di Lammermoor, Attila, Lucrezia Borgia, I Capuleti e i Montecchi, Simon Boccanegra och La traviata.

Giancarlo Andretta har spelat in skivor med bl.a. Orchestra del Teatro la Fenice, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks och Radiosymfonikerna i Venedig.

Andretta har mottagit priser såsom Wuerdigungpriset och Richard Wagnerpriset.