Gå till sidans huvudinnehåll

Paweł Kapuła

Dirigent

Paweł Kapuła, hyllad av den polska radion som "ett verkligt hopp för polsk dirigering", är en av de främsta dirigenterna i den yngre generationen. Sedan den hyllade debuten med Warszawafilharmonin år 2016, då han hoppade in i sista minuten för Stanisław Skrowaczewski, har han dirigerat alla större orkestrar i Polen. 

Bland höjdpunkterna i Paweł Kapułas kommande säsong finns samarbeten med Warszawafilharmonin och polska radions symfoniorkester i Katowice, debuter med Aarhus symfoniorkester, Georgiska Kammarorkestern i Ingolstadt, Württembergische Filharmonie i Reutlingen, Transsylvaniens stadssymfoniker och en återinbjudan till Sibiu Filharmonin i Rumänien. Tidigare säsonger innefattar bl.a. öppningen av Den Norska Operans symfoniska säsong 2021, med verk av bl.a. Schumann, Adès och Tjajkovskij, framträdanden med Baltiska filharmoniska orkestern i Gdańsk samt ett pågående stöd till bortglömda polska tonsättare genom talrika inspelningar för polska radion. 

2021 utsågs Paweł Kapuła till ledande gästdirigent för Pommerska filharmonin i Bydgoszcz. Vidare samarbetar Kapula med orkestrar som Sinfonia Varsovia, Sinfonia Iuventus, Capella Bydgostiensis, Beethoven Academy Orchestra samt Filharmonierna i Gdańsk och Kraków. Han har uppträtt vid festivaler som La folle journée i Warszawa, Probaltica i Toruń och Bydgoszcz Musikfestival, där han dirigerade Beethovens Symfoni nr 9 med Pommerska filharmonin vid avslutningskonserten i oktober 2020.