Gå till sidans huvudinnehåll

Ann-Kristin Jones

Mezzosopran

Ann-Kristin Jones

Ann-Kristin Jones, mezzosopran, är engagerad som solist på GöteborgsOperan under en femårsperiod.

Hon är uppvuxen i Leksand och utbildad vid Norges Musikhögskola i Oslo samt Opera-Akademiet och Solistklassen vid Det Kunglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Hon debuterade 2001 med titelrollen i Händels Orlando på Den Ny Opera i Esbjerg, Danmark. Därefter följde bl.a. Tredje damen i Trollflöjten och Cherubin i Figaros bröllop på Drottningholms Slottsteater samt Siebel i Faust och Cherubin på Malmö Opera och Dorabella i Cosí fan tutte på Kungliga Operan i Stockholm.

Ann-Kristin Jones ingick i GöteborgsOperans fasta solistensemble redan 2007-2010. Här har hon bl.a. sjungit Rosina i Barberaren i Sevilla, Kompositören i Ariadne på Naxos, Väpnare/ Blomsterflicka i Parsifal, Siebel i Faust, Cherubin i Figaros bröllop, Olga i Eugene Onegin, Sextus i Julius Caesar, Hustrun Josefa i Goya, Bradamante i Alcina, Maffio Orsini i Lucrezia Borgia, Tisbe i Askungen, En kammarjungfru/En städerska i Fallet Makropulos och Cherubin i nypremiären av Figaros bröllop samt Mercédès i Carmen.

Ann-Kristin Jones är även verksam som solist i konsert- och oratoriesammanhang och sjungit med orkestrar som Los Angeles Philharmonic i Disney Concert Hall och med orkestrar som Helsingborgs Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Norrköpings Symfoniorkester, DalaSinfoniettan, Sjællands Symfoniorkester samt Concerto Copenhagen.

Ann-Kristin Jones har fått en rad stipendier, bl.a. Drottningholmsteaterns Vänners Stipendium, Sten A Olssons Kulturstipendium och Kungliga Musikaliska Akademiens stora utlandsstipendium samt varit pristagare i Wilhelm Stenhammar International Music Competition.