Gå till sidans huvudinnehåll

Ann-Kristin Jones

Mezzosopran

Ann-Kristin Jones

Ann-Kristin Jones har studerat vid musikkonservatoriet i Falun, Norges musikhögskola i Oslo och Operaakademiet i Köpenhamn, samt tagit diplomutbildningen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Jones debuterade redan under studietiden i titelrollen i Händels Orlando vid Den Ny Opera i Esbjerg. Sedan dess har hon gjort roller som Tredje damen i Trollflöjten, Cherubin i Figaros bröllop, Dorabella i Così fan tutte, Siébel i Faust, Olga i Eugen Onegin och Giovanna i Anna Bolena på scener som Malmö Opera, Drottningholms Slottsteater, Operan i Kristiansund, Opera i Ystad, Kungliga operan samt GöteborgsOperan.

På GöteborgsOperan har Jones sjungit Sesto och Bradamante i Julius Caesar, Alcina och Maffio Orsini i Lucrezia Borgia, Tisbe i Askungen, Kate i Madame Butterfly, Gertrude i Hamlet, Mercédès i Carmen, La Ciesca i Gianni Schicchi, Kompositören i Ariadne på Naxos, Rosina i Barberaren i Sevilla, Modern i Monstret i labyrinten, Flosshilde i Rhenguldet och Ragnarök, Rossweisse i Valkyrian, Lola i Cavalleria rusticana, Carlotta i Die schweigsame Frau, Donna Elvira i Don Giovanni samt Juno i Platée. Andra roller här är Hustrun Josefa i Goya (urpremiär 2009) och Kia i Shanghai (urpremiär 2017). 

Jones har också gjort flera konserter på GöteborgsOperan och turnerat i Japan med Operans orkester. 2022 sjöng Jones Adalgisa i den kritikerrosade uppsättningen av Norma på Folkoperan. Hösten 2023 gjorde hon rollen som Rita i urpremiären av den nyskrivna operan Mytomania.

Vidare är Jones verksam som solist i konsert- och oratoriesammanhang runt om i Norden, och hon har en stor repertoar, bl. a altpartierna i Bachs, Händels och Mozarts mässor, passioner och oratorier samt orkestersånger av Wagner, Mahler, Berlioz och Zemlinsky. 2007 var Jones solist med Los Angeles Philharmonic i Disney Concert Hall i ett verk av John Adams med tonsättaren själv som dirigent.  

Jones har tilldelats en rad stipendier, bl.a. Jussi Björlingstipendiet 2023, Drottningholmsteaterns Vänners Stipendium, Sten A Olssons Kulturstipendium och flera Kungliga Musikaliska Akademiens stora utlandsstipendium. 2008 var hon en av tre finalister i Solistpriset 2008 samt pristagare i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. 2009 nominerades Jones till Tidskriften Operas operapris för gestaltningen av Sesto i Julius Caesar på GöteborgsOperan.