Gå till sidans huvudinnehåll

Daniel Ralphsson

Tenor

Daniel Ralphsson är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm med en masterexamen. Han har även studerat komposition vid Malmö Musikhögskola samt kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan, där han tagit examen som sångpedagog samt kandidatexamen i klassisk sång.

Debuten på Kungliga Operan i Stockholm var i rollen som Dr Blind i Johann Strauss operett Läderlappen varefter han fortsatte sin karriär på samma scen i roller så som Ädling i Wagners Lohengrin, Pang i Turandot samt Monostatos i en ny produktion av Trollflöjten. En särskilt uppmärksammad insats var rollen som John/Ängel 3 i den nyskrivna operan Written on Skin av George Benjamin.

På GöteborgsOperan har Daniel sjungit Goro i Madame Butterfly, Gherardo i Gianni Schicchi, Mime i Rhenguldet, Monostatos i Trollflöjten, Flavio i Norma, Sir Filip i Herr Arnes penningar, Svanen i Carmina Burana (Orff) samt Släkting till Mats i Kronbruden.

Daniel Ralphsson är flitigt anlitad som kyrkosångare över hela landet i verk av Mozart, Bach, Schubert, Charpentier, Monteverdi med flera och har även framträtt i romansaftnar med en repertoar som spänner från Schubert till Charles Ives. Utöver detta har han under flera år varit medlem i Operaimprovisatörerna som framför improviserad opera på olika scener och i olika sammanhang runt om i Sverige.

Andra engagemang inkluderar bl.a. Basilio i Figaros bröllop, Bardolfo i Falstaff och Pong i Turandot på Kungliga Operan.