Gå till sidans huvudinnehåll

Daniel Ralphsson

Tenor

En svartvit bystporträttfoto av en man som sitter framför en svart fond. Han tittar in i objektivet mot betraktaren.

Daniel Ralphsson, tenor, är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm med en masterexamen. Han har även studerat komposition vid Malmö Musikhögskola samt kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan, där han tagit examen som sångpedagog samt kandidatexamen i klassisk sång. 

Daniel Ralphsson debuterade på Kungliga Operan i rollen som Dr Blind i derlappen 2012 varefter han fortsatte sin karriär på samma scen i roller som Ädling i Wagners Lohengrin, Pang i Turandot samt Monostatos i en ny produktion avTrollflöjten. En särskilt uppmärksammad insats var rollen som John/Ängel 3 i den nyskrivna operan Written on Skin av George Benjamin. Andra engagemang inkluderar bl a Basilio i Figaros bröllop och Bardolfo i Falstaff. 

På GöteborgsOperan har Ralphsson sjungit Dalands styrman i Den flygande holländaren, Abdallo i Nabucco, Goro i Madame Butterfly, Gherardo i Gianni Schicchi, Mime i Rhenguldet, Monostatos i Trollflöjten, Flavio i Norma, Cirkus-direktören i Brudköpet, Sir Filip i den konsertanta uppsättningen av Herr Arnes penningar, Svanen i Carmina Burana (Orff) samt Släkting till Mats i Kronbruden och Andrés/ Cochenille/Frantz/Pitichinaccio i Hoffmanns äventyr.

Daniel Ralphsson är flitigt anlitad som kyrkosångare över hela landet i verk av Mozart, Bach, Schubert, Charpentier, Monteverdi med flera och har även framträtt i romansaftnar med en repertoar som spänner från Schubert till Charles Ives. Utöver detta har han under flera år varit medlem i Operaimprovisatörerna som framför improviserad opera på olika scener och i olika sammanhang runt om i Sverige.