Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Den flygande holländaren

Opera i tre akter av Richard Wagner (1813–1883). Libretto av tonsättaren.

Wagners opera om kärlek, längtan och evig förbannelse.

 • Längd

  Ca 2 tim 15 min. Ingen paus.

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Tyska. Textas på svenska och engelska.

 • Pris

  150–690 kr

 • Tillgänglighet

Biljettsläpp 27/9

Mytisk kärlek i vår tid i en ny uppsättning av Wagners första mästerverk.

Den flygande holländaren är namnet på ett spökskepp vars uråldriga besättning är dömd att segla på haven för evigt. Vart sjunde år får kaptenen komma i land för att försöka bli löst från förbannelsen genom en kvinnas kärlek.

På land har den unga Senta förälskat sig i bilden av den holländske kaptenen. Trots sin nästan symbiotiska relation med jämnårige Erik drömmer hon om att få bli kvinnan som räddar den fördömde holländaren. Holländaren, å sin sida, längtar intensivt efter en kärlek som äntligen kan befria honom från livet.

Den episka musiken skildrar ett böljande och stormande hav, sjömännens energiska sång, den ångestridne holländaren och kärlekens räddning. Sentas och holländarens omöjliga lycka strålar starkt; en lycka som kommer att sluta i bitterljuv katastrof.

I den kvinnliga huvudrollen som Senta ser vi ett svenskt stjärnskott på Wagnerhimlen: Åsa Jäger. Både den nyligen Met-debuterade basbarytonen Craig Colclough och den norske tenoren Kjetil Støa går från framgångar inom det italienska facket till sin första större Wagnerroll, som Holländaren respektive Erik.  

Den sydafrikanske regissören Alessandro Talevis uppfinningsrika tolkningar är internationellt efterfrågade. Den här uppsättningen utspelar sig i vår tid, när klimatförändringar och stigande havsnivåer väckt havets faror till liv igen. Holländaren far genom århundraden av kolonisation och exploatering för att landa i ett modernt industriellt havslandskap. Dirigent är den internationellt framgångsrika Alevtina Ioffe, som begick hyllad Sverigedebut hos oss förra säsongen. Vissa föreställningar dirigeras av GöteborgsOperans biträdande dirigent, Aivis Greters.

Kalendar

Inga träffar

Nyfiken på Den flygande holländaren?

Samtal om Den flygande holländaren

Tisdag 6 februari 2024, Lilla scenen

Någon vecka före varje operapremiär bjuder vi in till ett samtal på Lilla scenen. Här berättar till exempel regissör, dirigent, medverkande och någon extern gäst om uppsättningen och verket. Moderator för operasamtalen är GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan. En del samtal förs på engelska.

Fri entré med biljett. Biljettinformation och medverkande i samtalet publiceras här när premiärdatumet närmar sig.

Nyfiken på Den flygande holländaren?

Samtal
Introduktioner