Gå till sidans huvudinnehåll
Huvud och axlar porträtt av en man som sitter framför en neutral bakgrund och som tittar rakt in i kameran.
Konsert

Grandi voci: Luthando Qave

Robert Schumanns Dichterliebe och arior av Mozart, Rossini, Bellini, Verdi och Gershwin. Pianist Michael Sikich.

 • Längd

  Meddelas senare

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Konsert

 • Pris

  365–395 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

I konsertserien Grandi voci (”storslagna röster” på italienska) får du uppleva några av våra allra främsta sångare och pianister i en fullödig och intim atmosfär.

En romanskonsert är ett fantastiskt sätt att komma nära musiken och dess utövare. Sångaren väljer sitt program i samspel med sin pianist. Urvalet återspeglar deras styrkor och det som förmedlas blir till något personligt. I varje sång ska en värld fångas eller ett livsöde skildras. Sånger från olika epoker, länder och i olika stilar skapar en oändlig spännvidd av stämningslägen. Säsongen 2024/2025 kan du uppleva fyra storslagna röster, i varsin konsert.

Luthando Qave & Michael Sikich

Robert Schumanns Dichterliebe och arior av Mozart, Rossini, Bellini, Verdi och Gershwin. 

”Luthando Qave är en av de mest intressanta operaröster vi har på svenska scener just nu” SvD 

Den sydafrikanske barytonen Luthando Qave växte upp under knappa förhållanden i slutet av apartheidregimen. I dag gör han succé var han än framträder – på GöteborgsOperan, på Metropolitan Opera i New York, runtom i Europa och självklart även i Sydafrika. Med sin sammetslena, färgrika och graciösa klang får han publiken på fall i roller som Figaro i Rossinis Barberaren i Sevilla, Marcello i Puccinis La bohème (en roll han framfört närmare 100 gånger runt om i världen) och Greven i Mozarts Figaros bröllop. På Metropolitan har han bland annat sjungit Yamadori i Puccinis Madame Butterfly. För de nyfikna har Sveriges Radio porträtterat Qave och hans resa från kåkstaden till de stora operascenerna i flera reportage. Sverige har en särskild plats i Luthando Qaves hjärta, och säsongen 2024/2025 är han anställd på GöteborgsOperan. Under spelåret får Göteborgspubliken uppleva honom som toreadoren Escamillo i Carmen, Sharpless i Madame Butterfly, samt Robert i Jolanta.

Dichterliebe är Robert Schumanns tolkning av 16 dikter ur Heinrich Heines Lyrisches Intermezzo. Sångcykeln, som Schumann skrev på bara sex dagar, betraktas som ett mästerverk i paritet med Schuberts Winterreise. I Dichterliebe berättar en förkrossad och melankolisk poet hur han övergivits av sin älskade och vilka känslor detta väcker. En berättelse som må vara välkänd, men som här fått de allra vackraste toner och uttryck.  

Efter paus får vi njuta av arior av omtyckta och populära tonsättare: Mozart, Rossini, Bellini, Verdi och Gershwin.  

Den amerikanske konsertpianisten Michael Sikich har uppträtt i bland annat Carnegie Hall, Barbican Hall, St. Martin in the Fields, Covent Garden och i BBC Proms.  

Medverkande

Luthando Qave, baryton
Michael Sikich, pianist

Kalender

Inga träffar