Gå till sidans huvudinnehåll

Henrik Schaefer

Dirigent

Portrait of Henrik Schaefer

Henrik Schaefer var musikalisk ledare för GöteborgsOperans Orkester 2013-2020. Vidare är han en återkommande gäst på operahus och symfoniorkestrar över hela världen, ett bevis på hans engagemang och många musikaliska idéer. Född i Bochum i Tyskland inledde han sin karriär som assistent till Claudio Abbado.

Efter debuten på GöteborgsOperan 2007 har han dirigerat hyllade uppsättningar av Mozart, R. Strauss, A. Thomas och senast Puccinis Madame Butterfly. Hans engagemang för en mindre känd romantisk repertoar syns i konserter, operauppsättningar och förstagångs inspelningar av återupptäckta verk av kompositörer som Elfrida Andrée och Wilhelm Stenhammar.

Mellan 2004 och 2011 var Henrik verksam som förste gästdirigent vid Hiroshima Symphony Orchestra, och åren 2007 till 2013 var han chefdirigent för Wermland Opera där han fick internationellt erkännande genom debutföreställningen av Parsifal och Ringcykeln som framfördes med som framfördes med sensträng och på historiskt sätt.  Som gästdirigent har han bl.a. arbetat med danska nationalsymfonikerna, Nederländernas filharmoniska orkester, Mozarteumorchester Salzburg och Tokyo Metropolitan Symphony. Vidare har han lett produktioner vid Operans i Leipzig, Hong Kong Opera och Wiens folkopera.

Han studerade viola i Essen och Freiburg och senare dirigering i Leipzig. 1991 blev han den yngsta medlemmen av Berlins filharmoniska orkester någonsin och uppträdde med stora dirigenter som Carlos Kleiber, Sergiu Celibidache, Ricardo Muti och Claudio Abbado.

Vidare är Henrik konstnärlig ledare för Masterprogrammet för symfoniskt orkesterspel vid Göteborgs universitet.