Gå till sidans huvudinnehåll

Julia Sporsén

Sopran

Julia Sporsén, sopran, är född och uppvuxen i Göteborg. Hon gjorde sin operautbildning vid Royal Academy of Music i London.

Från 2010 och framåt var hon en regelbundet återkommande gästsolist vid English National Opera där hon sjöng roller såsom Katya i Weinbergs The Passenger, Livia i Glanerts Caligula, Rosalinda i Läderlappen och titelrollen i Martinůs Julietta. Hon har också gestaltat roller i uruppföranden: Julia i Torsten Raschs The Duchess of Malfi och Antigone i Julian Andersons The Thebans.

Julia har även nära band till Opera Holland Park i London där hon gjort roller som titelrollen i Kátja Kabanová, Micaëla i Carmen, Gilda i Rigoletto och Nedda i Pajazzo och sommaren 2021 sjöng hon Räven i Den listiga lilla räven. Utanför London har hon bland annat sjungit Kompositören i Ariadne på Naxos på Scottish Opera dit hon återvände 2020 för rollen som Pat Nixon i Nixon in China.

I Sverige debuterade hon på Kungliga Operan 2012 som Micaëla i Carmen. 2015 följde sedan debuten i hemstaden Göteborg i rollen som Kumudha i A flowering tree på GöteborgsOperan där hon också sjöng Ingeborg i Fritiofs saga 2015. Vidare har hon sjungit Violetta i La traviata och Isolde i Tristan och Isolde på Folkoperan i Stockholm och en rad konserter med Göteborgs Symfoniker. Säsongen 2021/22 är Julia Sporsén Artist in Residence vid Kulturhuset Spira i Jönköping där hon framträder i en rad sceniska konserter tillsammans med Jönköping Sinfonietta och även repriserar rollen som Isolde.