Gå till sidans huvudinnehåll

Ida Falk Winland

Sopran

Ida Falk Winland är utbildad vid Royal College of Music och National Opera Studio i London. 2018 utsågs hon som vinnare av Operapriset för sin insats som Adalgisa i Norma på GöteborgsOperan, ett pris som röstats fram av Tidskriften Operas läsare.

På GöteborgsOperan har vi också kunnat se henne som Ilia i Idomeneo, Morgana i Alcina, Cleopatra i Julius Caesar, Rosina i Barberaren i Sevilla, Grevinnan och Susanna i Figaros bröllop och Nedda i Cavalleria rusticana.

Vidare har Ida Falk WInland sjungit Violetta i La traviata, Gilda i Rigoletto, Pamina i Trollflöjten och Romilda i Xerxes på Kungliga Operan. Hon har också gästat Opéra National de Paris där hon gjorde rollen som Fiordiligi i Così fan tutte.

På Teatro al la Scala i Milano har hon sjungit First Niece i Peter Grimes och på Helsinki Festival har hon sjungit Donna Anna i Don Giovanni. Andra roller att nämna är Cunégonde i Bernsteins Candide på Opéra National de Lorraine i Nancy och Cecily i Barrys The Importance of Being Earnest på Covent Garden i London och på Opéra National de Lorraine. Ida gjorde sin Glyndebourne Festival-debut i rollen som Daggfen i Hans och Greta och hon har sjungit Poppea i Händels Agrippina vid Internationale Händel-Festspiele i Göttingen.

Ida Falk Winland har arbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Marc Minkowski, Gustavo Dudamel, Daniel Harding, och Valery Gergiev. Hon är en ofta anlitad konsertsolist och har sjungit med såväl Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester som med Göteborgs Symfoniker. På cd kan Ida Falk Winland höras i Bachsh-mollmässaunder ledning av Jonathan Cohen (Hyperion Records), Haydns Skapelsen med Philipp von Steinaecker (Fra Bernardo) och på en solo-cd där hon framför sånger av Copland, Nystroem och R. Strauss.