Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Brudköpet

Opera i tre akter av Bedřich Smetana (1824–1884). Libretto Karel Sabina. Ny svensk översättning Fredrik Fischer och Linnea Sjunnesson.

Smetanas lustfyllda opera i regi av Mellika Melouani Melani.

 • Längd

  Ca 2 h 45 min inkl. paus

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Svenska. Textas på svenska och engelska.

 • Pris

  150–690 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

Vad får kärlek kosta? I händerna på regissören Mellika Melouani Melani blir Smetanas ljuvliga opera en lustfylld revolt.

I ett nedgånget samhälle sjuder begären. Sommarens hetta gör människorna som galna av kärlek, liv och lust. De älskar och slåss, fixar och dealar. Här lever den unga Mařenka, hett förälskad i främlingen Jeník. Deras kärlek är hotad – Mařenkas föräldrar vill gifta bort henne med den rike Vašek för att bli av med en skuld. En trasslig väg mot lycka inleds, kantad av vemod, lögner och en magnifik cirkus.

Regissören Mellika Melouani Melani dammar av denna tjeckiska nationalromantiska opera med hjälp av punkig kärlek, starka drifter och våldsam revolt mot normernas tvång. Är det en samhällskritisk romantisk komedi eller en absurd relationstragedi? Ja.

Kompositören Smetana, som bodde fem år i Göteborg, har fyllt denna komiska opera med oemotståndlig charm. Sprudlande, explosiv och sentimental med romantiska arior, livliga körpartier och tjeckisk folkmusik. Brudköpet var den första opera som skrevs på tjeckiska (år 1866) och den har framförts över 2 500 gånger på Nationaloperan i Prag.

Nyfiken på Brudköpet?

Samtal om Brudköpet

6 september 2022, Lilla scenen

Någon vecka före varje operapremiär bjuder vi in till ett samtal på Lilla scenen. Här berättar till exempel regissör, dirigent, medverkande och någon extern gäst om uppsättningen och verket. Moderator för operasamtalen är GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan. En del samtal förs på engelska.

Fri entré med biljett. Information om biljetter och medverkande publiceras här när premiärdatumet närmar sig.

Nyfiken på Brudköpet?

Samtal
Introduktioner
Om Brudköpet

Kalender

Inga träffar