Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Die schweigsame Frau

Opera i tre akter av Richard Strauss (1864–1949). Libretto Stefan Zweig efter en pjäs av Ben Jonson.

Tiga är silver och luras är guld. Komisk opera av Richard Strauss.

 • Längd

  3 tim 40 min inkl. 2 pauser

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Tyska. Textas på svenska och engelska.

 • Pris

  150–690 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

Sverigepremiär för Strauss komiska opera ”Den tystlåtna kvinnan”, en glittrande pärla med musikalisk kraft, stora ensembler och stillsam eftertanke.

En sur gubbe, en smart kvinna, en förälskad man och en finurlig barberare. Ingredienserna känns igen i Strauss komedi Die schweigsame Frau, liksom intrigen: de unga lurar de äldre och kärleken segrar.

Gamle Morosus är ytterst känslig för höga ljud. Till exempel från den kringresande operatrupp som leds av hans egen brorson Henry. Nu vill Morosus ha lugn och ro tillsammans med en tystlåten fru. Och där finns nyckeln till det unga operaparets lycka. För är den tillbakadragna Aminta verkligen den hon utger sig för att vara? Kärleken och musiken står som segrare, när Morosus till slut ger sin välsignelse: ”Så ljuvlig musiken är. Men ännu skönare när den är över.”

Äntligen blir det Sverigepremiär för Richard Strauss komiska opera från 1935, ”Den tystlåtna kvinnan”. En glittrande pärla med musikalisk kraft, stora ensembler och stillsam eftertanke.

Barrie Koskys färgglada uppsättning från Bayerische Staatsoper i München hade premiär 2010. Dirigent i Göteborg är Yoel Gamzou.

Handlingen är inspirerad av commedia dell’arte och så gott som identisk med den i Donizettis Don Pasquale, som spelas på GöteborgsOperan i mars och på turné i Västra Götaland.

Hyrproduktion från Bayerische Staatsoper, där uppsättningen hade premiär 2010. Scenografi och kostym tillverkad i Bayerische Staatsopers verkstäder.

Sir Morosus Anders Lorentzson
Hans hushållerskaKatarina Giotas
BarberarenHannes Öberg
Henry MorosusEleazar Rodríguez
Isotta Mia Karlsson
Vanuzzi Mats Almgren
FarfalloNils Gustén

Nyfiken om operan?

Introduktioner

En timme före varje operaföreställning på Stora scenen håller vi en introduktion till kvällens verk för dig som ska gå på föreställningen. Introduktionerna tar cirka 20 minuter och hålls på Lilla scenen. Begränsat antal platser.

OBS! Ingen introduktion vid premiären.

Läs mer om våra introduktioner, samtal och öppna repetitioner här

Nyfiken om operan?

Introduktioner
Samtal
Om Die schweigsame Frau

Kalender

Inga träffar