Gå till sidans huvudinnehåll
En vit lilja mot en himmel vid solnedgången, överlagd med en textur av vatten.
Konsert

In memoriam

Arvo Pärt (f. 1935) Da pacem, Domine. Gustav Mahler (1860–1911) Adagio ur Symfoni nr 10. Richard Strauss (1864–1949) Vier letzte Lieder med texter av Hermann Hesse och Joseph von Eichendorff.

Till minne av M/S Estonias förlisning.

 • Längd

  Meddelas senare

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Konsert

 • Pris

  100–395 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

Natten till den 28 september 1994 förliste M/S Estonia i Östersjön, på väg från Tallinn till Stockholm. Av de 989 personer som fanns ombord omkom 852. Det är den största civila fartygsolyckan någonsin i nordiska farvatten. På dagen 30 år senare hedrar vi minnet med några av de vackraste musikstycken vi vet.

Konserten inleds med den allra första nyhetssändningen om förlisningen. Därefter tar musiken vid.

Den estniske tonsättaren Arvo Pärt komponerade Da pacem, Domine till minne av offren vid en annan katastrof: bombattentatet i Madrid 2004. Stycket är en fredsbön som berör mänskliga tragedier.

Den vidskeplige Gustav Mahler oroade sig över att inte överleva sin nionde symfoni. I ett försök att lura döden gav han därför den egentliga nian ett namn i stället för ett nummer, och när han komponerade symfonin som ingår i den här konserten deklarerade han att faran var över. Paradoxalt nog avled Mahler innan han hann avsluta den, och symfonin lämnades ofullbordad. Inledningen, adagiot, fullbordades dock och det är denna vi framför.

Richard Strauss komponerade sångerna i cykeln Vier letzte Lieder, ”De fyra sista sångerna”, i slutet av sitt liv. De milda, varma sångerna präglas av fullbordande och avsked. De är drömska och melankoliska, en vemodig betraktelse av en värld, och ett liv, som försvunnit. Sångerna ”Vår”, ”September”, ”Vid sängdags” och ”Aftonrodnad” framförs av den mångfaldigt prisbelönta, göteborgska sopranen Julia Sporsén.

Konserten dirigeras av Patrik Ringborg, en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter. Konserten ges utan paus.

GöteborgsOperans skeppsformade hus invigdes tre dagar efter Estonias förlisning. Konserten In memoriam inleder GöteborgsOperans jubileumsvecka.

Kalender

Inga träffar