Gå till sidans huvudinnehåll

Johanna Wallroth

Sopran

Den svenska sopranen Johanna Wallroth kastades in i rampljuset när hon tog förstapriset vid Mirjam Helin International Singing Competition 2019. Wallroth anslöt sig därefter till Wiener Staatsopers Opernstudio under två säsonger och fick det eftertraktade Birgit Nilsson-stipendiet 2021. 

Wallroth, som först utbildade sig till dansare vid Kungliga Svenska Balettskolan, fokuserade sedan sin på röststudier och tog examen från Wiens Universität für Musik und darstellende Kunst (MDW). 2013 gjorde Johanna Wallroth sin operadebut som Barbarina i Figaros bröllop på Ulriksdals slottsteater och framträdde därefter som Eurydice i Orfeus och Eurydike på MDW Wien, Despina i Così fan tutte på Schönbrunn Schlosstheater i Wien och Pamina i Trollflöjten vid Moskvas Gnesin-akademi. Wallroth har sedan dess återvänt till Schlosstheater Schönbrunn som både Greta i Hans och Greta och Susanna i Figaros bröllop, gestaltat rollen som Ismene i Telemanns Orpheus på Vadstena slott och gjort rollerna Sandmännchen och Taumänncheni Hans och Greta på Norrlandsoperan. Säsongen 2019/20 gjorde Johanna sin rolldebut som Zerlina i Don Giovanni i ett livestreamat semi-sceniskt framträdande med Sveriges Radios Symfoniorkester under musikchef Daniel Harding. 

20/21 och 21/22 gjorde Johanna Wallroth en mängd roller på Wiener Staatsoper, som Barbarina i en livestreamad föreställning av Figaros bröllop, som Giannetta i Kärleksdrycken, Une voix céleste i Don Carlos, Ida i Läderlappen, som Fortuna, Damigella och Amorino I i L'Incoronazione di Poppea och Grevinnan Ceprano i Rigoletto. 

Vidare har Johanna Wallroth uppträtt med Sakari Oramo både på Helsingfors Musikhus i Mahlers symfoni nr 4 och med Stockholms Filharmoniska Orkester i ett program med verk av Barber och Stravinsky, samt med Daniele Rustioni på Opéra de Lyon i Mendelssohns En midsommarnattsdröm, Mozarts Requiem med Orchestre Philharmonique de Radio France under Barbara Hannigan och som solist på turné till Antwerpen, Amsterdam, Dortmund, Köln, Hamburg och Luxemburg med Daniel Harding och Sveriges Radios orkester med Mahlers symfoni nr.4. Vid Drottningholm Barockensembles 50-årsjubileumskonsert 2021 var Johanna gästsolist tillsammans med Anne Sofie von Otter och framförde arior och duetter av Rameau, Handel och Vivaldi. Vidare sjunger hon Belinda i Dido och Aeneas på Internationale Barocktage Stift Melk med Stefan Gottfried och Concentus Music. 

För att fira utdelningen av Birgit Nilssons stipendium framträder Johanna Wallroth och pianisten Magnus Svensson i recital i konserthuset Birgit Nilsson i Båstad och tillsammans med Malcolm Martineau medverkar hon som en del av Spaniens Schubertiade Vilabertran-serie. Andra framträdanden är bl.a. på Konserthuset i Stockholm med Svensson och på Nyslottsfestivalen med Kristian Attila. 

2022/23 inleddes med debut på Sveriges historiska Drottningholmsfestival som Leocasta i Vivaldis Il Giustino med Drottningholms Teaterorkester under George Petrou, följt av en återkomst till Wiener Staatsoper i rollen som Barbarina i Barrie Koskys nya uppsättning av Figaros bröllop under ledning av Philippe Jordan, och hennes första framträdande på Opernhaus Zürich i en balettproduktion koreograferad av Christian Spück baserad på Madrigalerna i Monteverdi, dirigerad av Christoph Koncz. 

Johanna Wallroth är utnämnd till P2s Klassiska artist av Sveriges Radios Symfoniorkester, och framträdde med orkestern i flera konserter under säsongen.