Gå till sidans huvudinnehåll

Rickard Söderberg

Tenor

Rickard Söderberg inleder säsongen på Malmö Operan med galakonserter med operettrepertoar; En kväll med Thalia på Malmö Opera. Föregående säsong inkluderade medverkan i Malmö Operas produktion av Offenbachs Orfeus i Underjorden där han gjorde rollen som Vän av ordning.

2019 gästade Rickard Folkoperan där han framträdde i rollen som Läkaren i skräckoperan Usher. Utöver sina många konsertengagemang är Rickard en mycket uppskattad föreläsare och han har medverkat i ett flertal radio- och tv program, både som programledare och som gäst. Rickard har under flera år varit programledare för det hyllade radioprogrammet Operahuset i Sveriges Radio P2.

Rickard Söderberg studerade vid OperaAkademiet i Köpenhamn, där hans lärare var Kirsten Buhl Möller, Tonny Landy, Anthony Rolfe Johnsson och Fiona McSherry. Han har även deltagit i master classes för bland andra Birgit Nilsson. Redan under sin studietid framträdde han i roller som Don Ottavio i Don Giovanni och Egeo i Cavallis Giasone. Rickard Söderberg har gjort en rad roller i barock- och Mozartoperor under ledning av bland andra Christophe Rousset och Olof Boman. Han har sjungit Oronte i Alcina, Lurcanio i Ariodante, titelrollerna i Monteverdis L’Orfeo, J. C. Bachs Temistocle och Mozarts Idomeneo, Ritornello i Grassman’s L’Opera Seria, Tamino i Trollflöjten vid operahus i Leipzig, Toulouse, Köpenhamn och Drottningsholms Slottsteater.

År 2006 belönades Rickard Söderberg med Svenska Wagnersällskapets stipendium som ett resultat att han framgångsrikt lagt tyngre roller till sin repertoar, såsom Steuerman och Erik i Den flygande Holländaren, samt Balzar Horn i Mästersångarna i Nürnberg. Han har framträtt som Don José i Carmen, Lenskij i Eugen Onegin och Eisenstein i Läderlappen. Under 2008 sjöng han Siegfried i Guldringen på Kungliga Operan i Stockholm. Sedan säsongen 2009/2010 har Rickard Söderberg varit knuten till Malmö Opera där han framträtt i roller som Sellem i Rucklarens väg, Chevalier de la Force i Karmelitersystrarna, Goro i Madame Butterfly, Max Westleton/Clem i Brittens Vi gör en opera!/Den lille sotarpojken, Greve Cornwall i Aribert Reimann’s Lear och Valzacchi i Rosenkavaljeren. Han medverkade som Loge i Rhenguldet i Wermland Operas hyllade produktion av Nibelungens Ring. Säsongen 2011/2012 innefattade bland annat titelrollen i Mozarts Idomeneo på konsertturné med Malmö Opera och under sommaren 2012 sjöng Rickard Söderberg titelrollen i Haydns Orlando Paladino på Drottningholms Slottsteater.

Med ett starkt musikaliskt uttryck och en karismatisk scenpersonlighet är Rickard Söderberg en uppskattad konsertsolist och framträder i verk som Händels Messias och Saul, Beethovens Missa Solemnis, Bachs Juloratorium, Mozarts Requiem och C- mollmässa, Haydns Skapelsen liksom i Puccinis Messa di Gloria, Saint-Saëns Requiem och Gounods Mors et vita.

Rickard Söderberg är även en engagerad bloggare och samhällsdebattör. Rickard har de senaste åren nått ut till en bredare publik genom sin medverkan 2013 i Körslaget på TV4 och senare i Let's Dance på samma kanal. Rickard har medverkat i musikalen Doktor Zjivago på Malmö Opera och tävlat i Melodifestivalen tillsammans med musikalartisten Elize Ryd.

Under 2008 utkom Rickard Söderberg med CD:n The Perfect Man och året efter med Castrato arias. Han har även givit ut samlings CD:n Gaytenor, samt CD:n Tack med tre sånger dedikerade till Rickards mamma. Vintern 2016 släpptes Rickards julskiva Make The Yuletide Gay. Rickards senaste skiva Vier letzte Lieder, med sånger av Strauss och Liszt, släpptes 2021.