Gå till sidans huvudinnehåll

Imre van Opstal och Marne van Opstal

Koreografer

Två syskon, iklädda lösa kostymer, omfamnar varandra sittandes framför en grov kanvas fond. Den ena sitter i den andras knä.

Imre van Opstal och Marne van Opstal är holländska koreografer och scenkonstnärer, två syskon som bildar en kreativ duo. Efter att ha haft framstående karriärer som dansare på prestigefyllda Nederlands Dans Theater (NDT 1 & NDT2 ) och/eller Batsheva Dance Company, fortsatte de med eget kreativt arbete.

Deras samarbeten talar ofta om det mänskliga tillståndet, kroppens och sinnets gränser och möjligheter. Deras arbete kännetecknas av ett mångskiktat och surrealistiskt starkt uttalat dansspråk känt för sin eklekticism och teatralitet.

De debuterade med sin skapelse LiNK för talangprogrammet Up & Coming Choreographers 2014 och för Up & Coming Choreographers 2015 gjorde de verket John Doe. 2017 gjorde de koreografisk debut vid NDT 2 med The Grey och 2019 skapade de det mycket prisade verket Take Root för NDT 1, ett verk som belönades med nominering för en holländsk "Zwaan" för "bästa dansproduktion".

För NDT 1 skapade de 2021 den kritikerrosade uppsättningen Baby don't hurt me kring teman som identitet, sexualitet, genus och kärlek. Därefter har de kreerat Eye Candy med Rambert Dance Company och The little man för Nationaltheater Mannheim.