Gå till sidans huvudinnehåll

Wild poetry

Dansverk av Hofesh Shechter

Wild poetry, trailer

Om Wild poetry

Hofesh Shechter är en rockstjärna i dansvärlden. Hos Shechter är gränsen mellan parodi och innerlighet flytande. Dansarna – som drömskt kollektiv eller individuella stjärnor – är i ständig rörelse och förvandlar upplevelsen genom nya uttryck. Som ett kokande hav där nya bilder stiger upp till ytan. Det är intensivt, överraskande, ibland rent meditativt. Hofesh Shechter skapar själv musiken till sina verk – atmosfäriska kompositioner som ackompanjerar hans explosivt fysiska stil.

Press

“En underbar, dansant koreografi, pulserande av leklust och nyfikenhet.” (GP)

“Rörelser och kroppsfantasi som jag inte annat än kan bli lycklig över.” (GP)

“Inom loppet av tio minuter är vi alla absorberade av den organism som dansarna och koreografen skapar. Varenda individ i rummet vet exakt vad som händer, på ett intuitivt plan. Till och med farbröderna i skepparkavaj som gått med ”på balett” står upp och ropar vid applådtacket.” (Aftonbladet)

“Det är dumt att strössla med superlativ. De bästa betygen måste sparas till unika insatser som den här. För det Hofesh Shechter och hans makalösa dansare gör är inte bara världsklass. Det är en illustration av konstens kraft och förmåga att på riktigt berika människor. ” (Aftonbladet)

“’Wild poetry’ är som en rockkonsert, ett politiskt eldtal eller ett rave. Det är bara att åka med.” (Borås Tidning)

“För en gångs skull stämmer klyschan om danskonst som något som inte behöver förstås utan bäst konsumeras på känn.” (Aftonbladet)

“Det är slående hur hårt engagerad den perfekt avvägda ensemblen är i sitt uppdrag. Likt en disciplinerad gerilla hamrar de fram en suggestiv, knivskarp berättelse, som i trans.” (Aftonbladet)

”För det Hofesh Shechter och de makalösa dansarna levererar här är mer än bara världsklass. Det är en demonstration av vad konst kan och hur den kan göra oss människor rikare.” (tanz)

“Det är med beatet, och den härliga lusten till dans, som Hofesh Shechter erövrar mig och får mig att vilja sjunga med Bob Dylan i ‘Forever young’.” (GP)

“Här finns solon, mindre grupperingar och hela ensemblen i täta scener, ett flöde med massor av rörelser som ändå aldrig känns överlastat, utan bara organiskt framväxande.” (GP)

“Formationer som lika snabbt samlas som de faller isär och splittras i högt tempo.” (SvD)

“En koreografi som ställer stora krav på dansarna som inom de strikta ramarna har ett litet med betydelsefullt utrymme att lägga till detaljer. Vilket ger liv och skapar en påtaglig närvaro i varje del av ‘Wild poetry’” (SvD)

Team

KOREOGRAFI, KOMPOSITÖR Hofesh Shechter
KOSTYMDESIGN Osnat Kelner Kedem
LJUSDESIGN Tom Visser
ASSISTERANDE LJUSDESIGN Doef Beernink
KOREOGRAFASSISTENT Kim Kohlmann
BITR. KONSTNÄRLIG LEDARE, HOFESH SHECHTER COMPANY Bruno Guillore

Musik även av andra artister.

Information

Längd - 45 minuter
Dansare - 16

Världspremiär 3 nov 2023, GöteborgsOperan.

Bilder från Wild poetry

En grupp dansare dansar på en mörk scen.

Foto:  Lennart Sjöberg

Agenter, programläggare för scener och festivaler

För tillgång till föreställningsprogrammet, pressbilder, eller en film av hela föreställningen, skicka en e-postförfrågan till danskompani@opera.se. Välkommen!