Gå till sidans huvudinnehåll

Säsong 2024/2025

Magi utan luriga trick.

Du måste tro det för att se det, ”It must be believed to be seen”, sjunger Willy Wonka i musikalen Charlie och chokladfabriken. Både i chokladfabriken och hos oss tillverkas drömmar. Men här finns inga luriga trick. Magin är skapad av uppfinningsrikedom, fantasi och gediget hantverk. Tillsammans med er i publiken kommer vi överens om att det vi ser är på riktigt. När scenkonst förmedlar känslor vi inte kunnat sätta ord på, när den tar oss bortom det vi tagit för sanning, förändras vår inre värld. Kanske även den yttre. Det är scenkonstens magi, det är vår chokladfabrik.

Säsongen 2024/2025 ser vi fram emot att se Carmen, Tosca, Otello, Butterfly, Peter Grimes och Jolanta få liv på operascenen.

I Verdis Otello, baserad på Shakespeares pjäs, har titelpersonen en egen verklighetsuppfattning, byggd på omgivningens reaktioner på honom. Ett illvilligt maktspel suddar ut gränsen mellan inbillning och sanning och gör honom till sin egen värsta fiende.

Även byborna som omger titelpersonen i Brittens Peter Grimes tar sina misstankar för sanning. De tror mer på sina egna fördomar än på en oberoende domstol – och inte heller vi i publiken vet om han gjort sig skyldig till brott eller ej.

Tjajkovskijs Jolanta handlar om en kvinna som lever sitt liv innesluten i sig själv, blind för omvärlden. Vad ser hon? Jolanta ges sammanvävd till en underhållande dubbel med Mozarts komiska och kaotiska Teaterdirektören. Vad är parodisk verklighet, vad är verklig parodi? Kanske spelar det ingen roll.

I säsongens stora återkomster möter vi den eldiga Carmen som inte riktigt motsvarar den förälskade Don Josés bild av en drömkvinna, den urstarka Tosca med sina ideal och Butterfly, vars verklighet raseras av en amerikansk mans dröm.

Under säsongen kan du också uppleva minimusikalen eLove, om att återupptäcka en kärlek genom att se bortom det ögonen ser. I orkesterkonserterna Sagornas konsert, De fyra årstiderna och In memoriam målar tonerna inre bilder, liksom rösterna i Grandi voci-serien med stjärnor som Malin Byström.

Barn och unga får självklart också uppleva både dröm och verklighet denna säsong. Häxan Hillary går på Operan, ett luciatåg upptäcker en fantastisk fabrik och loven fylls av aktiviteter som är knutna till repertoaren på våra scener, vilket även vårt arbete med grundskolor och gymnasier är.

Den här säsongen firar vi 30 år av fantastiska upplevelser tillsammans. Konsten är ett uttryck för de fria tankarna och vi uppmuntrar dig att föreställa dig – allt. Ingenting är falskt. Allt och inget är sant. Var tar vår fantasi vid?

Välkommen in i drömfabriken vid älven!

Henning Ruhe
Konstnärlig chef Opera/drama