Gå till sidans huvudinnehåll

Säsong 2024/2025

Kreativ lyskraft

Danssäsongen 2024/2025 blir en virtuos upplevelse med kreativ briljans. Vi riktar strålkastarljuset mot starka kvinnliga röster och presenterar både raffinerade världspremiärer och nypremiärer för hyllade verk, av såväl erfarna koreografer med världsrykte som nyligen tända stjärnor. Det finns många sätt att ta till sig vår konstform, och vi erbjuder något för alla åldrar. Jag är förväntansfull inför att få dela allt med er.

År 2024 firar både GöteborgsOperan och Göteborgs dans- och teaterfestival 30 år. Vi inleder med ett samarbete mellan jubilarerna: Atlas song, ett fascinerande verk som kombinerar Imre och Marne van Opstals angelägna och råa fysiska uttryck med musik av Göteborgsartisten Anna von Hausswolff, som uppträder live på scenen tillsammans med dansarna och sina musiker.

Sharon Eyal återvänder för att skapa ett nytt verk tillsammans med våra exceptionella dansare. Vi är stolta över det långvariga samarbetet med henne. Sharon Eyal är en naturkraft som alltid når nya höjder, och i kombination med våra dansare uppstår magi. I samma danskväll blir det nypremiär för Kenneth Kvarnströms publikframgång 12 songs, med danskompaniet, artisten Ane Brun, gästmusiker och Operans orkester.

En annan publiksuccé som kommer åter är Alexander Ekmans mäktiga och ytterst relevanta Hammer. Även Yoann Bourgeois innerliga We loved each other so much får nypremiär, tillsammans med Crystal Pites slående vackra Solo echo.

Legendariska Crystal Pite, en av vår tids mest inflytelserika koreografer, inleder våren med en uppdaterad version av Frontier med 24 dansare. Verket skapades 2008 och utforskar mörk materia, gränsen mellan att veta och omedvetenhet. Frontier kombineras med en världspremiär av Bobbi Jene Smith och Or Schraiber, vars berörande berättelser om mänskligheten är ren kroppspoesi. Musiken framförs live av GöteborgsOperans Orkester.

Under GöteborgsOperans dansfestival i maj fylls operahuset med rörelseinspiration när vi firar dansen och publiken. En myllrande mötesplats för dans- och musikupplevelser där du kan titta, lyssna, umgås, delta och upptäcka. Festivalen bjuder på gästspel av högsta rang, efterlängtade återkomster och en världspremiär för ung publik av Mari Carrasco.

Vi vill slå upp dörrarna på vid gavel för att nå så många människor som möjligt, presentera nya koncept, utforska okända områden och fortsätta utveckla samtidsdansen – målet är inget mindre än att göra det omöjliga möjligt och skapa minnesvärda upplevelser för alla. Vi erbjuder deltagande i form av workshops och interaktioner mellan dansarna och barn, ungdomar, föräldrar och alla som är nyfikna på dans. Under säsongen fortsätter vi att turnera internationellt – en vital del av vår identitet. Vi gläds och känner tacksamhet över att få möta publik världen runt och kunna ta med oss inspirationen hem till er.

Varmt välkomna att dela och fira säsongen med oss!

Katrín Hall
Konstnärlig chef Dans

Katrín Hall