Gå till sidans huvudinnehåll
Konsert

Grandi voci

Romanskonserter med storslagna röster.

 • Längd

  Ca 1 timme 45 min, inkl. paus

 • Spelas

  14 maj 2023

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Konsert

 • Pris

  425–450 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

Till GöteborgsOperans stora scen välkomnar vi några av de allra främsta sångarna i en serie vi kallar ’Grandi voci’ (italienska för ’storslagna röster’). Med sångare och pianist framför scenens järnridå, som reflekterar ljudet perfekt, blir akustiken både fullödig och intim.

Aldrig får vi möta en sångare så i helfigur som under en romanskonsert. Aldrig får vi dem så i närbild heller. I varje sång ska en hel värld fångas eller ett livsöde skildras. Spännvidden i stämningslägen med sånger från olika epoker, stilar och länder är oändlig. Då sångaren själv väljer sin repertoar tillsammans med sin pianist, blir porträtten och det som förmedlas till publiken till något högst personligt. Bara att uppleva samspelet mellan en sångare och en skicklig pianist brukar vara värt hela konserten.

Romanskonsert med Maria Bengtsson

Glädje, sorg och passion, med pianist Sarah Tysman

Den svenska sopranen Maria Bengtsson är en världsstjärna – utanför Sverige. Nu framträder hon för första gången i Göteborg, i en romanskonsert tillsammans med pianisten Sarah Tysman.

Hälsning till publiken från Maria Bengtsson:

”Vacker musik till färgstark lyrik om drömmar och verklighet – med detta som grund för vår lieder-matiné vill jag och pianisten Sarah Tysman bjuda på ett mångfasetterat program som speglar människans liv och drömmar i glädje, sorg och passion. Delar av konsertens repertoar är hämtade från vår Strauss-cd från 2019, som glädjande nog i stenhård konkurrens nominerades till OPUS Klassik Award i Berlin. Vi bjuder även på sånger av Rangström, Sibelius, Grieg och Schubert. Det är med stor glädje jag ser fram emot att få möta publiken i Göteborg, då jag genom min pappa har anknytning hit och har tillbringat många fantastiska somrar i den bohuslänska skärgården.”

Efter att tidigt ha inlett sin karriär på bland annat Komische Oper i Berlin har Maria Bengtsson framträtt i ledande roller på de främsta operahusen och med uppskattade romansframträdanden. Våren 2022 sjunger hon en av sina signaturroller, Fältmarskalkinnan i Strauss Rosenkavaljeren, på Wiener Staatsoper. Andra återkommande roller är Grevinnan i Mozarts Figaros bröllop, Ellen Orford i Brittens Peter Grimes, Strauss Daphne och Dvořáks Rusalka.

”Maria Bengtsson sjunger grevinnan [i Mozarts Figaros bröllop] med sammetslen röst, med vadderad mjukhet som låter storslagna ljusskurar blomma ut, och hon har klass, charm och återhållsamhet i sina uttryck. Hon är rörande utan att någonsin vara tragisk." Formalhout.com, 2022

I sin Grandi voci-konsert på GöteborgsOperan ackompanjeras hon av den franska pianisten Sarah Tysman, professor i vokal repertoar på Musikhögskolan i Berlin och Head of Music Staff Wiener Staatsoper.

Delar av konsertens repertoar är hämtade från denna Strauss-inspelning (nominerad till OPUS Klassik Award).

Medverkande

Maria Bengtsson, solist
Sarah Tysman, pianist

Zoya Tsererina

15 april 2023