Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Platée

Opera i prolog och tre akter av Jean-Philippe Rameau (1683–1764). Libretto Adrien-Joseph Le Valois d’Orville efter Jacques Autreaus pjäs pjäs Platée ou Junon Jalous.

Barockopera om att tro att man är något.

 • Längd

  Ca 2 tim 40 min, inkl. 1 paus

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Franska. Textas på svenska och engelska.

 • Pris

  150–640 kr

 • Tillgänglighet

Biljettsläpp 27/9

Tragikomisk barockopera om skönhet, kärlek, åldrande och konsten att tro på sig själv.

Guden Jupiter vill lura sin svartsjuka hustru Juno genom att få henne att tro att han ska gifta sig med den anskrämliga träsknymfen Platée. Nymfen tackar överlyckligt ja till gudens frieri, omedveten om att hon är offer för en grym komplott. Gudar och djur går samman för att håna Platée, som får lära sig den hårda läxan att aldrig tro att man är något.

Den franska barockoperan Platée är en tragikomisk satir över skönhetsideal. Den tyske regissören Andreas Kriegenburg har en speciell blick för att skildra utsatta människor och därigenom väcka vår empati. I denna melankoliska och lätt surrealistiska uppsättning är Platée en excentrisk äldre kvinna som lever ensam i ett förfallet växthus i ett välbeställt område. Det säger sig självt att en vacker och mäktig yngre man inte kan falla för en enkel gammal kvinna. Eller? I åldrandet får människan en ny skönhet där mer liv finns samlat än i en ung människas kropp. Platée tror på sig själv, och på sin förmåga att finna kärlek och närhet.

Titelrollen sjungs av Andreas J Dahlin, framstående inom det ovanliga röstfacket haut-contre (fransk hög tenor). Han får sällskap av bland andra La folie – tokeriet självt – gestaltad av koloratursopranen Sofie Asplund.

Med barockdirigenten Paul Agnew, som själv sjungit titelrollen tidigare i sin karriär, förhöjs musikens lätthet.

Kalender

Inga träffar

Nyfiken på Platée?

Samtal om Platée

Onsdag 6 mars 2024, Lilla scenen

Någon vecka före varje operapremiär bjuder vi in till ett samtal på Lilla scenen. Här berättar till exempel regissör, dirigent, medverkande och någon extern gäst om uppsättningen och verket. Moderator för operasamtalen är GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan. En del samtal förs på engelska.

Fri entré med biljett. Biljettinformation och medverkande i samtalet publiceras här när premiärdatumet närmar sig.

Nyfiken på Platée?

Samtal
Introduktioner