Gå till sidans huvudinnehåll

Andrew Foster Williams

Bas-baryton

Andrew Foster-Williams, bas-baryton, syns ofta på både opera- och konsertscener. Hans repertoar sträcker sig från klassikerna Bach, Gluck och Handel till nyare mästare som Britten, Stravinsky och Wagner. Hans karriär, från början baserad på hans meriter inom barocken, har fått en ny dramatisk riktning med framgångar som Pizarro i Fidelio på Philharmonie de Paris och som Telramund i Lohengrin under Yannick Nézet-Séguin på Festival de Lanaudière. Vidare har han skildrat kapten Balstrode i Christoph Loys iscensättning av Peter Grimes på Theater an der Wien, samt gjort hyllade framträdanden som Nick Shadow i Rucklarens väg och Donner i Rhenguldet.

I den franska operarepertoaren har han haft roller som Golaud i Pelléas et Mélisande, Mefistofeles i Gounods Faust och speciellt kurerade föreställningar på Opéra National de Bordeaux för att uppmärksamma 400-årsminnet av Cervantes död med musik från Ravels Don Quichotte à Dulcinée och Massenets Don Quichotte. 2021 gjorde han de fyra skurkarna i Hoffmanns äventyr på Opernhaus Zürich och säsongen 2021/2022 återupptog han dessa roller i Barrie Koskys uppsättning på Komische Oper Berlin. 

En omfattande diskografi inkluderar Beethovens Kantat över den döde Kejsar Joseph II med San Francisco Symphony (Tilson Thomas) och Årstiderna med Gabrieli Consort and Players (Paul McCreesh).