Gå till sidans huvudinnehåll

Åsa Jäger

Sopran

Åsa Jäger, ung dramatisk sopran, tog examen vid Operahögskolan i Stockholm i juni 2015. I april 2022 gjorde Åsa sin efterlängtade och framgångsrika och Wagner-debut i Tyskland som Brünnhilde i Valkyrian på Landestheater Coburg, under ledning av GMD Daniel Carter. Detta följdes av Brünnhilde i Siegfried vid samma teater 2023, även den till strålande kritik. Säsongen innehöll också bland annat en Wagnerkonsert på Herning Operafestival.

Åsa Jäger inledde säsongen 2021-22 med att uppträda i Norrlandsoperans symfoniorkesters 30-årsjubileumskonsert dirigerad av Patrik Ringborg. I oktober 2020 var Jäger en av semifinalisterna i The Lauritz Melchior International Singing Competition i Aalborg, Danmark.

Under 2019 uppträdde hon bland annat tillsammans med Gävle Symfoniorkester och sjöng Sibelius-Lieder och Wagner-arior och i september 2019 scendebuterade hon på Norrlandsoperan som Mamman i Humperdincks opera Hans och Greta. I juli 2018 deltog hon i den internationella tävlingen Die Meistersinger von Nürnberg, av 950 var hon en av 24 som tog sig till semifinal. 2016 tävlade Åsa Jäger för första gången och var finalist i Wilhelm Stenhammar International Singing Competition i Norrköping.

Åsa Jäger har arbetat med dirigenter som Nader Abbassi, Anja Bihlmaier, Tabita Berglund, Ola Rudner och Patrik Ringborg och hon har framträtt med orkestrar som Kungliga Hovkapellet, Norrlandsoperans symfoniorkester, Gävle symfoniorkester, Svenska Blåsensemblen, Stockholms Kammarensemble, Aalborg symfoniorkester och Norrköpings symfoniorkester. Utöver den traditionella operarepertoaren sjunger Åsa Jäger även nutida musik.

Åsa Jäger har mottagit en rad prestigefyllda utmärkelser, bland annat Anders Walls Giresta-stipendium och Svenska Wagnersällskapets Bayreuth-stipendium 2015. Hon var även mottagare av Kungliga Musikhögskolans nationella stipendium fem år i rad 2012-2017.