Gå till sidans huvudinnehåll

Ingela Brimberg

Sopran

Ingela Brimberg

Ingela Brimberg är utbildad på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon har sjungit bl a. sjungit Senta i Den Flygande Holländaren vid Theater an der Wien under ledning av Marc Minkowski, en roll som hon återvände till sommaren 2016 med konserter i Köln. Under samma period sjöng hon rollen som Tosca på Oper Köln. Säsongen 2016/2017 sjöng hon även Senta vid Teatro Real i Madrid och titelrollen i R. Strauss Elektra vid Staatstheater Kassel, en roll hon även sjöng 2014 i den uppmärksammade utomhusuppsättningen i regi av Fura dels Baus på Norrlandsoperan i Umeå. Andra aktuella föreställningar är rolldebuten som Leonore i Fidelio konsertant med Minkowski vid Verbier Festival, Female Chorus i The Rape of Lucretia på Deutsche Oper Berlin, Elettra i Idomeneo på Opéra de Lyon och Senta i Flygande Holländaren i Caen och Luxemburg.

Vidare har Brimberg sjungit Ellen Orford i Brittens Peter Grimes på Kungliga Operan, Tosca på GöteborgsOperan, Finlands Nationalopera och Den Jyske Opera, Lady Macbeth i Verdis Macbeth i Toulon), Manon Lescaut på Den Jyske Opera, Salome på Teatro Verdi i Trieste, Valentine i Hugenotterna på La Monnaie i Bryssel, Aida, Amelia i Maskeradbalen på Malmö Opera, Donna Anna i Don Giovanni på Folkoperan samt titelrollerna i Jenufa på NorrlandsOperan och Katja Kabanova på GöteborgsOperan.

Efter att ha sjungit mezzoroller gjorde hon sin soprandebut som Konstanze i Enleveringen ur Seraljen på Folkoperan 2003. 2012 belönades Ingela Brimberg med Svenska Dagbladets operapris för sin tolkning av Tosca på GöteborgsOperan.