Gå till sidans huvudinnehåll

Ingrid Tobiasson

Mezzosopran

Hovsångerskan Ingrid Tobiasson, mezzosopran, har studerat vid Operahögskolan i Stockholm och debuterade 1985 på Folkoperan som Amneris i Aida (som också blev film). Bland de viktigaste uppgifterna tidigt i karriären kan nämnas Rosina i Barberaren i Sevilla på Folkoperan, Maddalena i Rigoletto vid Norrlandsoperan och Idamante i Idomeneo på Drottningholmsteatern. Hon anställdes på Kungliga operan i Stockholm 1988, där hon har sjungit ett stort antal roller som Carmen, Elisabetta i Maria Stuarda (även gästspel på Teatro de la Maestranza i Sevilla) Omega i Backanterna av Börtz, Santuzza i Cavalleria Rusticana, Ortrud i Lohengrin, Amneris i Aida och Kundry i Parsifal, Brigitta i Die tote Stadt, Adalgisa i Norma, Fricka i Rhenguldet och många fler. Av engagemang i andra svenska operahus kan nämnas Isabella i Italienskan i Alger på Malmö Opera, Fidès i Meyerbeers Profeten på Vasan/OperaVerket och  Amneris i Aida på Malmö Opera (även gästspel i Dalhalla) Utöver operahusen i Sverige har Ingrid har gästat bl a Deutsche Oper i Berlin, Brysseloperan och operahuset i Frankfurt i flera omgångar.

I mars 2023 år sjöng Ingrid Filipjevna i Eugen Onegin vid Den Norske Opera och under sommaren Madam i Daniel Nelsons Andefabriken i Vadstena slott.

Ingrid Tobiasson är en ofta sedd gäst hos de ledande orkestrarna i Skandinavien och Finland och hon sjunger de flesta alt- och mezzosopran-partierna från Händels Messias till Mahlers Symfoni nr 8. Av skivinspelningar kan nämnas Lidholms Ett drömspel, Korngolds Die tote Stadt, Stenhammars Tirfing, Mahlers Kindertotenlieder och Wagners Wesendoncklieder med Kungliga Hovkapellet och Sixten Ehrling. Ingrid Tobiasson förlänades den kungliga medaljen Litteris et Artibus 2020.