Gå till sidans huvudinnehåll

Netia Jones

Regissör, designer, videoartist

Netia Jones är regissör, designer och filmmakare inom opera, teater och klassisk musik.

Netia leder Lightmap, en kreativ studio för mixed media som arbetar över hela världen - se nedan.

Av Netias senare uppdrag kan nämnas Pelléas och Mélisande på operan i Santa Fe, Figaros bröllop på Nationaloperan i Paris, Least Like the Other på Irish National Opera och Royal Opera House i London, Macbeth på New Zealand Opera, Historien om en soldat med symfoniorkestern i San Francisco, Glass Orphée på English National Opera, Amadigi och Trollflöjten på Garsington Opera, An Anatomy of Melancholy på Barbican Theatre i London samt The Dark Mirror: Zender’s Winterreise på Barbican, Lincoln Center i New York, i Shanghai, Perth och Taiwan. Vidare Atthis och Kafka Fragments Royal Opera, Curlew River på Barbican, Lincoln Center och CalPerformances i Berkeley, En midsommarnattsdröm på operan i Santa Fe och festivalen i Aldeburgh, Händels Messias på nationaloperan i Bergen, Alice in Wonderland med LA Phil och på Barbican, Words and Music på den internationella Beckettfestivalen Happy Days, Where the Wild Things Are på LA Phil, Barbican och festivalen i Aldeburgh samt Verklärte Nacht i Paris och Bergen.

Lightmap

Lightmap är en hyllad kreativ och teknisk studio som arbetar internationellt inom liveframträdanden, musik, film, storskalig extern projektionsmappning och installationsprojekt.

Under ledning av Netia Jones samarbetar Lightmap med team av frilansande experter för varje projekt. Konstnärliga medarbetare, rådgivare, assistenter, animatörer, tekniska konstnärer, tekniker, modelltillverkare, fotografer, belysnings- och kamerateam inkluderas. Netia Jones har tillsammans med Lightmap skapat platspecifika multimediaföreställningar med storskalig extern projicering som till exempel Everlasting Light vid kärnkraftverket i engelska Sizewell och The Way to the Sea, en föreställningsinstallation över en hel kustby för festivalen i Aldeburgh samt film till konserter med verk av bland andra Schönberg, Purcell, Stravinsky och Händel.