Gå till sidans huvudinnehåll

Roland Pöntinen

Pianist

Sedan debuten med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm 1981 har Roland Pöntinen uppträtt med stora orkestrar över hela världen. Han har bjudits in till många prestigefyllda festivaler inklusive Schleswig-Holstein, Verbier och de flesta Mozart-festivaler och arbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Rafael Frühbeck de Burgos, Evgeny Svetlanov och Leif Segerstam för att nämna några. Höjdpunkter inkluderar framträdanden med The Philharmonia Orchestra i Paris och London, Los Angeles Philharmonic i The Hollywood Bowl, med den skotska kammarorkestern i Glasgow och Edinburgh samt framträdanden på The London Proms där han har spelat både Griegs pianokonsert och Ligeti-pianokonsert. 

Tack vare en omättlig musikalisk aptit och en fantastisk teknik har han skaffat sig en stor repertoar som sträcker sig från Bach till Ligeti. Tonvikten ligger på den ”gyllene eran” i pianolitteraturen från 1800-talet – till och med första hälften av 1900-talet med kompositörer som Debussy, Busoni, Szymanowski och Rachmaninov. Ofta nedsänkt i storskaliga projekt Pöntinen har nyligen framfört de fullständiga cyklerna av Beethovens pianosonater och Années de pèlerinage av Liszt.

Många tonsättare, bland dem Sven-Erik Bäck, Veli-Matti Puumala, Anders Eliasson och Anders Hillborg, har tillägnat honom verk och 2007 uruppförde han Shchedrins romantiska duetter tillsammans med tonsättaren på Verbierfestivalen. Alltid efterfrågad som kammarspelare har Pöntinen arbetat med framstående artister som Barbara Hendricks, Janine Jansen, Nobuko Imai, Peter Mattei, Martin Fröst, Zvi Zeitlin, Ulf Wallin, Torleif Thedéen, Håkan Hardenberger, Arve Tellefsen, Christian Lindberg och Nicolai Gedda. 

Pöntinen har gett konserter i New York (The Frick Collection), London (Wigmore Hall), Bogotá, Istanbul, Stockholm och på Verbier Festival. De senaste framträdanden med orkestrar inkluderar Rachmaninovs Paganini Rhapsody med Liverpool Philharmonic Orchestra, Shostakovichs första konsert med Orchestre de La Suisse Romande, Schumann-konserten med Göteborgs Symfoniker och i januari 2017 Messiaens Turangalîla-Symfoni med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm under Sakari Oramo. 

Under två säsonger har han turnerat i Japan, Taiwan, England, Skandinavien och Holland. 2017 spelade Pöntinen in Bernsteins The Age of Anxiety med Arctic Philharmonic Orchestra under ledning av Christian Lindberg, vilket kompletterade en omfattande diskografi med nästan 100 inspelningar. 

Roland Pöntinen är också verksam som kompositör och hans Blue Winter framfördes av Philadelphia Orchestra under Wolfgang Sawallisch i Carnegie Hall 1998. Verket L'éléphant rose för trumpet och piano, skrivet för Håkan Hardenberger, uruppfördes i Wigmore Hall 2016. Han har även arrangerat musik av Legrand, Joni Mitchell och Weill för Hardenberger och Academy of St Martin in the Fields.  

Pöntinen är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och 2002 fick han Litteris et Artibus – en kunglig medalj som erkännande av framstående färdigheter inom det konstnärliga området.