Gå till sidans huvudinnehåll

Zoya Tsererina

Sopran

Zoya Tsererina debuterade i rollen som Den främmande furstinnan i Rusalka, en roll hon sedan dess sjungit bland annat på operafestivalen i Glyndebourne 2019 (inspelad för dvd), vid Bolsjojteatern i Moskva och i ett konsertframträdande på Berlin Philharmonie med Deutsches Symphonie-Orchester. På senare tid har hon bland annat sjungit Lisa i Pique Dame i Neapel, Tosca vid Warszawas nationalopera Wielki samt gjort titelrollerna i Aida och Turandot på operan i Kazan.

Andra tidigare, uppmärksammade framträdanden är titelrollen i La Gioconda vid Theater Bonn, titelrollen i Turandot vid Theater Bonn, Theater Dortmund, Kazanoperan och i Jean-Romain Vesperinis uppsättning vid operan i Jekaterinburg och på turné i Thailand. Hon har också sjungit Lisa i Pique Dame på operan i Kazan, Tatiana i Eugene Onegin i Nizjnij Novgorod, Abigaille i Nabucco, Leonora i Trubaduren och Tosca på turné i Nederländerna med Kazanoperan och på operan i Vladivostok.

Tsererina har haft förmånen att samarbeta med många framstående dirigenter:  Robin Ticciati, Marco Boemi, Paul Esswood, Stefano Romani, Anton Lubchenko, Gintaras Rinkevicvius, Milos Krejci, Vasily Valitof och Oliver von Dohnanyi.

Zoya Tsererina är utbildad vid Mikhail Glinka-konservatoriet i Nizjnij Novgorod. I vår väntar titelrollen i Turandot vid Deutsche Oper Berlin.

Foto: Kristina Kalinina