Gå till sidans huvudinnehåll

Hampus Linderholm

Alt. stämledare, Cello

Hampus Linderholm är fast anställd som stämledare på GöteborgsOperan. Han har studerat vid musikhögskolor i Göteborg, Stockholm och Köln för bl.a. Frans Helmerson. Vidare har han tagit del av mästarkurser av bl.a. William Pleeth, Ralph Kirchbaum, Lynn Harrell, Heinrich Schiff och dirigenten Seiji Ozawa. Hampus har spelat på festivaler och tävlingar i Europa, USA, Nya Zeeland och flera gånger medverkat i Sveriges Radio P2, SWR och SVT. Han har varit inbjuden solist och kammarmusiker på flera kammarmusikfestivaler och stora scener i Europa som Verbier, Schwetzinger Festspiele, Polarpriset, Seiji Ozawas festival i Blonay och Gotland Chambermusic festival. Mellan 2007–2010 var Hampus konstnärlig ledare för Strängnäs Summermusic.  

Som solist har han spelat cellokonserter av Saint-Saëns, Schumann, Dvorak, Elgar, Haydn, Martinu och Sjostakovitj med bl.a. Kungliga Filharmonin, GWO och SAMI. På frilansbasis har han arbetat som solocellist med bl.a. Dalasinfoniettan, Norrlandsoperan, Camerata Nordica, Norrbottens kammarorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Göteborgs Symfonikerna och Svenska Kammarorkestern.  

Hampus har undervisat som lektor i cello och kammarmusik på musikhögskolan i Örebro samt i Stavanger och på musikhögskolorna i Göteborg, Ingesund, Piteå och Oslo.