Gå till sidans huvudinnehåll

Åke Zetterström

Baryton

En svartvit bystporträttfoto av en man som sitter framför en svart fond. Han tittar in i objektivet mot betraktaren.

Åke Zetterström, baryton, är utbildad vid Teater- och operahögskolan i Göteborg, medverkade i invigningsföreställningen av GöteborgsOperan 1994 och tillhör sedan dess solistensemblen.

Bland hans många roller kan nämnas Papageno, Talaren och Andre harneskbeklädde i Trollflöjten, mamma Agata i Viva la mama, Morbius i Strauss' Die schweigsamme frau, Prosten Brusander i Kristina från Duvemåla, Schaunard i La bohème, Gunther i Ragnarök samt Figaro i Barberaren i Sevilla. Vidare Dandini i Askungen, Ford i Falstaff, Ribbing i Gustavo III, titelrollen i Don Giovanni, Greven och Antonio i Figaros bröllop, Sjtjelkalov i Boris Godunov, Achillas i Julius Caesar och Advokat Sjögren (Dr Falke) i Läderlappen samt Prus i Fallet Makropulos, Uberto i La serva padrona, Nick Shadow i Rucklarens väg, Melisso i Alcina, Dulcamara i Kärleksdrycken, titelrollen i Gianni Schicchi, Germont i La traviata och Alfio i Cavalleria rusticana. Hösten-23 gjorde han rollen som Harald i den nyskrivna operan Mytomania.

Säsongen 22/23 gjorde Åke Zetterström titelrollen i den nyskrivna barnoperan Sandvargen på GöteborgsOperan och på turné i regionen.

Med minioperetten Champagnetårar på GöteborgsOperan debuterade Åke Zetterström som regissör.

Åke Zetterström har även gästat Drottningholms Slottsteater i titelrollen i Reine Jönssons opera Cecilia och apkungen, som också sändes i tv. För den rollen fick han motta Drottningholmsteaterns vänners stipendium ur H.K.H. Kronprinsessans hand. Tidigt i karriären var han Birgit Nilsson-stipendiat och för rollen Sixtus Beckmesser i Mästersångarna i Nürnberg på GöteborgsOperan tilldelades han Tidskriften Operas operapris 2010.