Gå till sidans huvudinnehåll

Kerstin Avemo

Sopran

En svartvit porträttfoto av en kvinna som sitter framför en mörk bakgrundsfond. Hon tittar in i objektivet.

Kerstin Avemo är utbildad på Operahögskolan i Stockholm och är idag en internationellt efterfrågad koloratursopran. På GöteborgsOperan debuterade hon med titelrollen i Alban Bergs Lulu (2002), för vilken hon belönades med Svenska Dagbladets operapris och Tidskriften Operas pris. Hon har därefter mött Göteborgspubliken i bl.a. Lucia di Lammermoor (2011), I Capuleti e i Montecchi (2012), Orfeus och Eurydike (2014), som Violetta Valéry i David Radoks La traviata (2017), Juliette i Nyckeln till drömmarna och Vox humana.

Övriga roller att nämna är Leticia Maynar i The Exterminating Angel (Det Kongelige Teater), Despina i Così fan tutte i regi av Haneke (Madrid, Bryssel, Wien), Blondchen i Enleveringen ur seraljen i regi av Loy (Frankfurt), Olympia i Herheims tolkning av Hoffmans äventyr (Bregenz), Zerlina i Tcherniakovs Don Giovanni (Aix-en-Provence, Moskva) samt Maid i Powder her face i regi av Treliński (Warszawa, Bryssel); produktioner som har tv-sänts och släppts på dvd. På Kungliga Operan har Kerstin bl.a. hörts som Mélisande i Pelléas och Mélisande och Gilda i Rigoletto. Kerstin har även framfört Schwanengesang D744 i regi av prisbelönte Romeo Castellucci i bl.a. Bryssel, Paris, Milano. Luxemburg och Moskva.

Hösten 2021 gjorde Kerstin Avemo den enda rollen i Schönbergs Pierrot lunaire på GöteborgsOperan - en uppsättning där Kerstin även stod för idé, koncept och regi.

Hennes konsertrepertoar omfattar bl.a Brahms requiem, Mahlers symfonier och Händels Messias (inspelad på cd med Renée Jacobs). År 2016 framförde hon Beethovens Egmont med Jeremy Irons på Liceu Barcelona.

Flera samtida kompositörer har utgått från Kerstins höga sopran för att ge färg åt nyskrivna verk, t.ex. Philippe Boesmans (Kristin i Julie) och Benoît Mernier (Wendla Bergmann i Frühlings Erwachen. 2017 uruppförde hon Hosokawas Futari Shizuka på Philharmonie de Paris. Vid sidan av sången har hon medverkat i filmen Casanova Variations med John Malkovich och i K. Petris dramatisering av Den döende detektiven.

2016 tilldelades Kerstin H.M. Konungens medalj Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som operasångerska. 2022 tilldelades Kerstin Avemo stipendium från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur "för sin sceniska självklarhet, gnistrande sopranstämma och enastående rolltolkningar, inte minst på GöteborgsOperan."