Gå till sidans huvudinnehåll

Astronaut

Dansverk av Carl Olof Berg, Mariam Wallentin och Maja Gunn

”En finfin koreografi som inte pressar temat eller stryker publiken medhårs, utan tar barnen på allvar och ger dem eget utrymme för sinnliga upplevelser - vilket scenrummet och ljusdesignen starkt bidrar till.” (Göteborgs-Posten)

”Roligt svällande rymdkostymer” (Göteborgs-Posten)

Trailer

Utomjordiskt dansverk för alla från 8 år.

Astronaut är ett svindlande dansverk för barn i låg- och mellanstadieåldern och deras vuxna. Under säsongen förvandlas klassrum till testlabb som gör kroppen redo för rymdresor och månpromenader.

Vad krävs av kroppen för att den ska klara en färd ut i universum? Astronaut tar oss med till yttre rymden och tillbaka igen. Publiken får följa tre av dansarna i GöteborgsOperans Danskompani genom utmanande tester, svindlande månpromenader och återvändandet till gravitationen på jorden.

Så här berättar koreografen Carl Olof Berg:

”Verket baseras på de krävande fysiska och mentala tester som 13 kvinnliga piloter gjorde under 1960-talets rymdkapplöpning i USA i jakten på den mest lämpade astronautkroppen. Kvinnorna fick i flera fall bättre resultat än männen, men ändå var det männen som fick åka till månen.”

Astronaut inspireras också av NASA:s planer att sätta människor på månen igen om några år, kanske med svensk-amerikanska Jessica Meir ombord.

Carl Olof Berg har lång erfarenhet av att skapa spännande upplevelser i klassrum, privata hem, omklädningsrum och på dansscener. För den specialskrivna musiken står Mariam Wallentin från Wildbirds & Peacedrums, medan kostymdesignen är signerad Maja Gunn, professor i textil vid HDK Valand.

Team

KOREOGRAFI, SCENOGRAFI OCH LJUSDESIGN Carl Olof Berg
MUSIK Mariam Wallentin
KOSTYMDESIGN Maja Gunn
Svarta kappor, Malte Lübben
Astronautdräkt, Stine Sjögren

Kostymdesignern önskar tacka Åsa Dybwad Norman
Verket skapades i samarbete med dansarna i GöteborgsOperans Danskompani

Information

Dansare – 3
Längd – 35 mins
Suitable for smaller stages

Världspremiär

23 September 2021

I Astronaut förekommer två korta sekvenser med stroboskopljus.

Bilder ur föreställningen

I bild:  Logan Hernandez|Foto:  Tilo Stengel

Nyfiken på Astronaut?

Nyfiken på Astronaut?

Teaser filmklipp 2021
Skolmaterial
Publikcitat

Agenter, programläggare för scener och festivaler

För tillgång till föreställningsprogrammet, pressbilder, eller en film av hela föreställningen, skicka en e-postförfrågan till danskompani@opera.se. Välkommen!