Gå till sidans huvudinnehåll
Övrigt

Skapadagar

Inspirerande dagar för dig som är nyfiken.

 • Längd

  Se respektive aktivitet

 • Spelas

  11 — 16 apr. 2023

 • Scen

  Se respektive aktivitet

 • Genre

  Övrigt

 • Pris

  Se respektive aktivitet

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

GöteborgsOperans Skapadagar är ett bra tillfälle för dig som är nyfiken på sång, musik, dans, bild och teater att ta reda på mer.

Skapadagar genomförs tre gånger varje säsong – alltid i deltagandets och upplevelsens tecken.

Varje omgång Skapadagar har sina specifika föreställningar. Säsongen 2022/2023 kan du bland annat uppleva föreställningen Bleka höga höst med GöteborgsOperans Skapakör (ingår i höstens Skapadagar), En dag för och av unga (ingår i vinterns Skapadagar) och Öppet hus (ingår i vårens Skapadagar).

Höstens Skapadagar 2022-10-28 t.o.m. 2022-11-06
Vinterns Skapadagar 2023-02-12 t.o.m. 2023-02-19 
Vårens Skapadagar 2023-04-11 t.o.m. 2023-04-16 

Vårens Skapadagar, 11–16 april (påsklov)

En dag av och för unga: Prova på opera
11 april kl. 11.00–15.00, Lilla scenen

Nyfiken på opera? Undrar du om opera kan vara roligt? Vi välkomnar dig som är mellan 13 och 25 år till en inspirerande dag med andra unga. Alla är välkomna, oavsett förkunskaper!

Dagen börjar med en frågestund där vi pratar om vad opera egentligen är med en operasångare som just nu gör en av huvudrollerna i operan Die schweigsame Frau på Stora scenen. Efter en lunchpaus får ni själva prova på opera: vi upptäcker sång, röstteknik och teater och skapar en kort operascen tillsammans.

Du som deltar i Prova på opera får möjlighet att den 1 april gå på föreställningen Die schweigsame Frau, en komedi som fått lysande recensioner.

Prova på opera leds av Wolfgang Veith (verksamhetsledare GöteborgsOperan Skapa) och David Oest (teaterpedagog) tillsammans med GöteborgsOperans unga ambassadörer – en grupp unga som brinner extra mycket för scenkonst.

Anmälan

Du anmäler dig genom att mejla wolfgang.veith@opera.se. Uppge ditt namn, din ålder och om du vill se föreställningen Die schweigsame Frau eller inte (begränsat antal platser). Sista anmälningsdag är 6 april (28 mars om du även vill se Die schweigsame Frau den 1 april).

Öppet hus på påsklovet
13 april, kl. 11.00–15.00

Välkommen till öppet hus på Operan! På påsklovet öppnar vi operahuset för alla nyfikna barn och deras vuxna.

Läs mer om Öppet hus

I mitten av två världar
16 april, kl. 11.00–12.45 & 14.00–15.45

GöteborgsOperans Ungdomskör möter en musikalgrupp från Kulturskolan Hisingen i en föreställning om utanförskap, grupptillhörighet och omöjlig kärlek. Föreställningen består av musik från kända operor och musikaler. Tillsammans utforskar ungdomarna hur musik kan uttrycka längtan och innersta drömmar.

Med på scenen medverkar också orkestern Blown Away från Kulturskolan och en trio från Göteborgsoperan.

Föreställningslängd 1 timme 45 min, inkl. paus.

Tidigare Skapadagar

Obs, evenemangen nedanför har nu passerat

Höstens Skapadagar
28 oktober – 6 november 2022

Öppen scen, Lilla scenen, 28 oktober
Vill du sjunga en sång, läsa en dikt, dansa en dans eller något helt annat? Alla uppträdanden är välkomna när GöteborgsOperan bjuder in till en kväll då allt kan hända. Du kan såklart även komma och endast avnjuta eventet som publik.

Bleka höga höst, Lilla scenen, 5 & 6 november
Bleka höga höst är nyskriven musikteater av och med GöteborgsOperans Skapakör. Föreställningen väver samman existerande texter och sånger med nytt material skrivet av deltagarna i kören. Temat för föreställningen är frihet och repertoaren spänner över vida vidder och genrer. Från Jag vet en dejlig rosa, Robert Broberg, serbiska och iranska sånger, till Håll mitt hjärta, samisk jojk och John Farnhams 80-talshit You’re the voice. Musiken under ledning av kapellmästare Tommy Jonsson varvas med körmedlemmarnas egna texter om vad frihet betyder för dem. De flesta på svenska, några på engelska. Tina Glenvik står för regin.

I GöteborgsOperans Skapakör får alla från 18 år vara med. Skapakörens föreställningar speglar dess bredd genom olika konstnärliga uttryck. Kören är för den som gillar eller vill prova på att sjunga och agera med andra, och som vill skapa musik och scenkonst med människor från hela världen.

Läs mer om Skapakören

Dansa med bebis, 6 november
Dansklass för föräldrar med bebisar som ännu inte kryper eller går.

Ett glädjefullt sätt att dansa och röra er tillsammans. Dansa med bebis leds av Angelina Allen de Melo (f.d. dansare i GöteborgsOperans Danskompani).

Vinterns Skapadagar
12–19 februari 2023

Ungdomsbiennalen 3.0
18 och 19 februari kl. 18.00. GöteborgsOperan Lilla scenen.

Kulturskolan Göteborg gästar GöteborgsOperan med en föreställning i två akter - av och med ungdomar. En sprudlande musikal med ett gäckande mordmysterium – och ett äventyr ut i rymden för att rädda mänskligheten.

Varför försvann pappa?
Hur kunde experimentet gå så fel?
Kan människan rädda jordklotet eller är det för sent?
Och vem är egentligen mördaren på hotellet?

Kom och se när Ungdomsbiennalen gästar Lilla scenen!

Konstnärlig ledare: Maria Fräki
Musikalisk ledare: Daniel Stighäll
Kulturskolan Göteborg

En dag av och för unga
Prova på musikal
12 februari kl. 11.00–15.00. GöteborgsOperan Lilla scenen.

GöteborgsOperans unga ambassadörer är en grupp unga som brinner extra mycket för scenkonst. Nu arrangerar de en dag där andra ungdomar (13–25 år) kan upptäcka, inspireras och prova på tillsammans med professionella musikalartister. Alla är välkomna, oavsett förkunskaper.

Dagen börjar med dramaövningar följt av "prova på" musikalens beståndsdelar: sång, dans och teater. Efter lunch skapar och övar vi på en kort musikalscen. Dagen avslutas med frågestund med några av musikalartisterna i Cabaret.

Prova på musikal leds av Hanna Brehmer och David Oest tillsammans med GöteborgsOperans unga ambassadörer. 

Bakom kulisserna med danskompaniet
13 februari kl. 14.00–15.00. Start i GöteborgsOperans foajé.

Välkommen att utforska operahuset och glädjen i att dansa tillsammans! 13 februari kan sportlovslediga barn med vuxna delta i en familjevänlig guidad tur i operahuset, följt av 30 minuters dans- och rörelsestund under ledning av Angelina Allen (tidigare dansare i GöteborgsOperans Danskompani). För barn 5-12 år och medföljande vuxen. Ingen danserfarenhet krävs och bekväma kläder rekommenderas.