Gå till sidans huvudinnehåll
En violinist ligger med slutna ögon på en schäslong i ett tapetserat rum, medan en annan violinist samt hornist spelar.
Konsert

Smetana 200 år

Musik av Bedřich Smetana (1824–1884).

Operasång och älskad orkestermusik av Tjeckiens nationalkompositör.

 • Längd

  Ca 2 timmar, 15 minuter, inkl. 1 paus.

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Konsert

 • Pris

  325–350 kr

 • Tillgänglighet

Köp biljetter

Operasång och älskad orkestermusik av Tjeckiens nationalkompositör, 200-årsjubilaren Smetana.

År 2024 firar Tjeckiens nationalkompositör Smetana 200 år. Denne omtyckte romantiker hade nära band till Göteborg. I 30-årsåldern var han under fem år bosatt i centrala Göteborg och hade stor påverkan på stadens musikliv. När Smetana återvände till Prag blev han snart en centralgestalt och resten är historia.

Hans opera Brudköpet – som gavs på GöteborgsOperan hösten 2022 – betraktas som nationalopus och har framförts över 2 500 gånger på Nationaloperan i Prag.

Bland Smetanas orkesterverk lyser "Moldau" ur den symfoniska diktcykeln Má vlast (”Mitt fosterland”) allra klarast. Moldau skildrar floden Vltava som strömmar genom Tjeckiens natur. Huruvida inspirationen till huvudmelodin kom från den svenska visan "Ack Värmeland, du sköna" eller från liknande melodier längre söderut i Europa ska vi låta vara osagt.

Vi hyllar Smetana genom att spela "Moldau", annan orkestermusik och utdrag ur flera operor som Dalibor och Två änkor. Dirigent är Jiři Rožeň, som gjort sig ett namn internationellt som uttolkare av tjeckisk musik.

Nyfiken på Smetana?

Sex snabba om Smetana!

Här är sex små anekdoter för dig som vill briljera en smula inför orkesterkonserten Smetana 200 år den 5 maj.

1. Bedřich Smetana är en tjeckisk nationalhjälte. Men hans konstnärskap mognade fram i Göteborg och hans främsta skriftspråk var tyska.

2. Smetana gjorde viktiga insatser för Göteborgs musikliv 1856-1861, som lärare, dirigent och grundare av flera institutioner. Att han tyckte att svenskarna var musikaliskt obildade är inget vi behöver gå in på här.

3. Kanske lånade Smetana huvudmelodin i Vltava (Moldau) från Ack Värmeland du sköna. Eller så inspirerades han av någon av de många andra likartade melodier som dokumenterats runtom i Europa: från Polen och Moldova till Skottland och Italien …

4. Smetana vann stor ära och berömmelse men hans liv var periodvis allt annat än kul. Sjukdomar berövade honom tre döttrar och en fru. Han blev döv redan som 50-åring och sågningarna av operan Djävulsväggen 1882 fick honom att hamna på mentalsjukhus och helt sluta komponera.

5. Sommaren 1858 tillbringade Smetana på Särö, några mil söder om GöteborgsOperan. Här inspirerades han till flera symfoniska dikter, bland annat Hakon Jarl – om kampen mellan asatro och kristendom i 900-talets Norge.

6. När Brudköpet gavs på GöteborgsOperan 2022 var det första gången på många år som operan framfördes i Göteborg. I Tjeckien är den ett nationalopus och en given succé med över 2 500 föreställningar på Nationaloperan i Prag.

Och … hans efternamn betyder ”grädde” på tjeckiska och därmed fullt rimligt att finna på en crème fraiche-liknande produkt i kyldisken.

Nyfiken på Smetana?

Sex snabba om Smetana!
Utställning vid Operabaren

Kalender

Inga träffar