Gå till sidans huvudinnehåll
En man iförd regnrock står framför ett stormigt hav och stormmoln och tittar över sin vänstra axel mot kameran.
Opera

Peter Grimes

Opera i tre akter av Benjamin Britten (1913-1976). Libretto Montagu Slater efter George Crabbes berättelse.

Misstro och mörka hemligheter i Brittens mästerverk.

 • Längd

  Ca 3 tim, 15 min inkl. 1 paus

 • Scen

  Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Engelska. Textas på svenska och engelska.

 • Pris

  150–710 kr

 • Tillgänglighet

Köp abonnemang

Brittens första, främsta och mest populära opera är ett mästerverk som belyser misstro, skuld och utsatthet i slutna samhällen. Här i en visuellt slående uppsättning i västkustmiljö.

I ett slutet kustsamhälle frias fiskaren Peter Grimes (Joachim Bäckström) från mord på sin lärlingspojke. Men att domstolen anser honom oskyldig hindrar inte invånarna från att döma honom. Den enda som ställer sig på Peters sida är Ellen Orford (Matilda Sterby). Hon ser till att han får en ny lärling som kan hjälpa till med det tunga fisket. Skvallret om Peter Grimes och hur han behandlar den nye pojken piskas på av mrs Sedley (Katarina Giotas) som driver fram en hetsjakt med fruktansvärda konsekvenser.

Det är samhället med dess dömande invånare och det utmattande havet som är de egentliga huvudpersonerna. Musiken genomsyras av havets humör, av våldsam konflikt och medkänsla med, den kanske skyldige, Peter Grimes.

För den västkustsanknutna uppsättningen står den prisbelönta brittiska regissören och videdesignern Netia Jones. Jones är uppskattad för sina operauppsättningar med stämningsfulla videoprojektioner som signum. Peter Grimes dirigeras av Christoph Gedschold, chefdirigent vid Köpenhamnsfilharmonien, Copenhagen Phil.

Biljettsläpp 26 september 2024, kl. 10.00.

Kalender

Inga träffar

Nyfiken på Peter Grimes?

Föreställningsprogram

I våra föreställningsprogram får du ta del av regissörens tankar, låta dirigenten guida dig genom musiken, få en inblick i arbetet bakom kulisserna och fördjupa dig i uppsättningens tema. Operaprogrammen finns att köpa i våra caféer och garderober och kostar 80 kr. Du kan också köpa det när du bokar din biljett online och sedan hämta ut det på plats.

Nyfiken på Peter Grimes?

Föreställningsprogram
Introduktioner