Gå till sidans huvudinnehåll

Claes Eriksson

Regissör

En porträttbild av någon som står och tittar in i kameran.

Claes Eriksson är regissör, manusförfattare, revyartist, komiker, skådespelare och kompositör och är känd som medlem i Galenskaparna och After Shave. Han har skrivit den absoluta merparten av alla revyer, sketcher, radio- och tv-program, långfilmer och andra föreställningar som grupperna har varit engagerade i.  

Han säger ofta att eftersom han redan fått göra allt han drömt om, sysslar han numera enbart med sådant han aldrig kunnat drömma om – som att skriva libretto till italienska 1800-talsoperor. Viva la mamma är nämligen inte bara Claes Erikssons debut som operaregissör, han står också för det helt nya librettot som har ett minst sagt fritt förhållningssätt till tidigare versioner.  

Claes Eriksson utmärkte sig tidigt på roliga timmen i folkskolan som lustig antitrubadur i gymnasiet. Via studentspexet på Västgöta Nation startades gruppen Utan Lots, som bland annat turnerade i folkparkerna. Kerstin Granlund och Claes gick vidare och gjorde tillsammans med Anders Eriksson över hundra radioprogram. Senare bildade de Galenskaparna i den sista Frukostklubben nyårsafton 1978. 

Claes egna funderingar i monologform har jämförts med Tage Danielssons och somliga av hans texter högläses numera på skolavslutningar bland annat. En egen bok, Alster, har det blivit hittills och vi har också fått se honom göra kluriga gubbar och tänkvärda monologer i soloföreställningarna C Eriksson Solo och C Eriksson MAX samt Vardagsmat, med nypremiär i november 2021.