Gå till sidans huvudinnehåll

Joachim Bäckström

Tenor

Portrait of Joachim Bäckström

Joachim Bäckström, sydsvensk tenor på internationell framfart, rolldebuterade i fjol som Siegmund i Valkyrian på Kungliga Operan i Stockholm där han tidigare sjungit Tamino i Trollflöjten. I höstas sjöng han titelrollen i Peter Grimes, regi David Radok, på Janáček Theatre i Brno och under våren sjunger han titelrollen i Don Carlos på Theater Basel.

På GöteborgsOperan sjöng Joachim Bäckström häromåret Don José i Carmen och har tidigare här sjungit Turiddu i Cavalleria Rusticana, Michel i Martinůs Trois fragments de Juliette, Den falske Dmitrij i Boris Godunov, Theseus i Monster in the Maze och Laertes i Thomas Hamlet. Sin första Hoffmann i Hoffmanns äventyr sjöng Joachim vid Musiktheater im Revier 2017. Joachim har även framträtt som Erik i Den flygande holländaren på Finlands nationalopera och rollen Tamino har han sjungit både på Operan i Genève, på Det Kongelige Teater i Köpenhamn samt i Stockholm och Malmö. Joachim har vid flera tillfällen gästat Malmö Opera där han framträtt i roller som Rodolfo i La bohème, Pinkerton i Madame Butterfly och Cavaradossi i Tosca.

Bäckström framträder också som solist med flera av Sveriges främsta orkestrar. Joachim Bäckström studerade på Operaakademiet i Köpenhamn och har mottagit en rad stipendier såsom Birgit Nilssons, Christina Nilssons och Jussi Björling Society.