Gå till sidans huvudinnehåll

Joachim Bäckström

Tenor

Portrait of Joachim Bäckström

Joachim Bäckström, sydsvensk tenor på internationell framfart, har under hösten-22 framträtt som Siegmund i Valkyrian på Finlands nationalopera. Säsongen 20/21 innefattade debuter i två ikoniska titelroller, Peter Grimes i David Radoks nyuppsättning på Janáček Theatre i Brno samt Don Carlos på Theater Basel. 

På GöteborgsOperan har Bäckström tidigare gjort Hoffmann (som medelålders) i Hoffmanns äventyr, Turiddu i Cavalleria rusticana, Michel in Martinůs Trois fragments de Juliette, Laertes i Thomas Hamlet, Den falske Dmitrij i Boris Godunov och Theseus i Monstret i labyrinten. Här har han även sjungit Don José i Carmen, en roll han också gjort på Det Kongelige Teater, Finlands nationalopera, Wuppertaler Bühnen, Malmö Opera och Opera Østfold. 

Vidare har Bäckström gjort en uppmärksammad Siegmund i Valkyrian på Kungliga Operan, samt Erik i Den flygande holländaren på Finlands nationalopera. 

Han har även gästat Metropolitan Opera som cover för Tamino i Trollflöjten, en roll han tidigare gjort vid Operan i Genève, Det Kongelige Teater och Kungliga Operan. 2017 sjöng Bäckström sin första Hoffmann i Hoffmanns äventyr vid Musiktheater im Revier 

Bland Bäckströms tidigare roller finns Hertigen i Rigoletto på NorrlandsOperan samt Atis i Joseph Martin Krauss Proserpin i Potsdam Sanssouci. Vidare har han gjort många roller på Malmö Opera: Tamino, des Grieux i Massenets Manon, Rodolfo i La bohème och Romeo i Gounods Romeo och Julia samt Pinkerton i Madame Butterfly.