Gå till sidans huvudinnehåll

Joachim Bäckström

Tenor

Portrait of Joachim Bäckström

Joachim Bäckström, tenor, har synts på GöteborgsOperan i roller som Hoffmann i Hoffmanns äventyr, Don José i Carmen, Turiddu i Cavalleria Rusticana, Michel i Martinůs Nyckeln till drömmarna, Den falske Dmitrij i Boris Godunov, Theseus i Monstret i labyrinten och Laërtes i Hamlet. Hösten-23 gjorde han Francis, en av huvudrollerna i den nyskrivna operan Mytomania.

Säsongen 23/24 gästar Bäckström Janáček Theatre i Brno där han återkommer i titelrollen Peter Grimes i samt debuterar i titelrollen Parsifal på Kungliga Operan. Säsongen 22/23 gästade han Finlands nationalopera som Siegmund i Valkyrian. Bäckström har även gjort Cavaradossi i Tosca på Kungliga Operan. 2021/22 debuterade han i två ikoniska titelroller, Peter Grimes i David Radoks nyproduktion på Janáček Theatre i Brno och som Don Carlos på Theater Basel.

Säsongen 2019/20 gjorde Bäckström Siegmund i Valkyrian på Kungliga Operan och säsongen dessförinnan sjöng han sin första Erik i Den flygande holländaren på Finlands nationalopera.

Han har tidigare framträtt som Don José i Carmen vid Wuppertaler Bühnen i Tyskland och som Tamino i Trollflöjten på Grand Théatre de Genève, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Kungliga Operan, samt varit cover för rollen på Metropolitan Opera.

2017 sjöng Bäckström sin första Hoffmann i Hoffmanns äventyr vid Musiktheater im Revier. I rollen som Don José har han även gästat Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Finlands nationalopera, Malmö Opera och Opera Østfold i Norge.

Övriga roller att nämna är Hertigen i Rigoletto på NorrlandsOperan och Atis i Krauss Proserpin i Potsdams Sanssouci. Hans många roller vid Malmö Opera innefattar Tamino i Trollflöjten, des Grieux i Massenets Manon, Rodolfo i La bohème samt Romeo i Gounods Romeo och Julia, Pinkerton i Madame Butterfly, Steva i Jenufa och Cavaradossi i Tosca i en kammarversion på turné i södra Sverige.

Bäckström studerade på Operaakademiet i Köpenhamn och gjorde redan under studietiden debut som Don José på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Han har mottagit en rad stipendier såsom Birgit Nilsson, Christina Nilsson, Jussi Björling sällskapet, Oscar Crawford, Odd Fellow och Idella Foundation.