Gå till sidans huvudinnehåll

Luthando Qave

Baryton

En svartvit bystporträttfoto av en man som sitter framför en svart fond. Han tittar in i objektivet mot betraktaren.

Sydafrikanske barytonen Luthando Qave har en examen från The Lindemann Young Artist Development Program vid Metropolitan Opera i New York och har även studerat vid Musikhögskolan Stockholm. Han var semifinalist i den internationella sångtävlingen Neue Stimmen 2009 och finalist i Hans Gabor Belvedere Competition 2010. 

På GöteborgsOperan har vi sett Qave som Figaro i Barberaren i Sevilla, Marcello i La bohème och Silvio i Pajazzo

År 2023 gjorde Qave rollen som Mamoud i The Death of Klinghoffer på Norrlandsoperan. 2022 gjorde han två sista-minuten-framträdanden som Marcello på Kungliga Operan i. Året dessförinnan återvände han till Det Kongelige Teater i Köpenhamn i rollerna Valentin i Faust och Schaunard i La bohème, samt debuterade med Mahlers Das Lied von der Erde. 2022 gjorde Qave rollen Marcello La bohème på Glyndebourne Opera - en roll han har framfört närmare 100 gånger runt om i världen. 

Qave har även sjungit Greven i Figaros bröllop, Fermer i Jenůfa på Kungliga Operan samt Herald i Otello, Fiorello i Barberaren i Sevilla, flamländskt sändebud i Don Carlo och Silvio i Pajazzo på Finlands nationalopera. 

Qave har även uppträtt i Purcells The Indian Queen på Bolsjojteatern och på English National Opera, som Mandarin i Turandot på Dalhalla Operafestival, Dancaïère i Carmen, Guglielmo i Così fan tutte och Leporello i Don Giovanni, återigen på Kungliga Operan. Han har också sjungit rollen som Guglielmo på Drottningholms slottsteater. I Peter Sellars uppsättning av The Indian Queen där Qave medverkade sattes upp i Perm, Ryssland och på Teatro Real i Madrid. 

Oave har varit en del av ensemblen i Cape Town Opera där han spelade Marco i Gianni Schicchi och Melchior i Amahl and The Night Visitors. År 2006 gjorde han sin europeiska debut på turné med Cape Town Opera i Sverige som Jake i Porgy and Bess. 

2011/2012 debuterade Qave på Metropolitan Opera i rollen som Yamadori i Madame Butterfly. Vidare sjöng han Guglielmo i Mets och Juilliard School's uppsättning av Così fan tutte. I New York har Luthando Qave arbetat med artister som James Levine, Fabio Luisi, Placido Domingo, Renata Scotto, Sir Thomas Allen, Ramon Vargas och Gerald Finley.