Gå till sidans huvudinnehåll

Luthando Qave

Baryton

En svartvit bystporträttfoto av en man som sitter framför en svart fond. Han tittar in i objektivet mot betraktaren.

Luthando Qave, baryton från Sydafrika, är utbildad vid Metropolitanoperans program för unga artister efter att ha studerat vid Operahögskolan i Stockholm. Han var semifinalist i Neue Stimmen International Singing Competition 2009 och finalist i 2010 Hans Gabor Belvedere Competition.

2006 gjorde Qave sin Europadebut på turné med Cape Town Opera i Sverige som Jake i Porgy and Bess på Norrlandsoperan, Malmö Opera, men också på Norska Operan och Deutsche Oper i Berlin. Qave har framträtt i Purcells The Indian Queen, regisserad av Peter Sellars i Perm, Ryssland, och på Teatro Real i Madrid samt som Leporello i Don Giovanni på Kungliga Operan i Stockholm, Figaro i Barberaren i Sevilla på Kungliga Operan i Köpenhamn och i Göteborg där han också sjungit Silvio i Pajazzo.

Hans roller på Metropolitanoperan inkluderar härolden i Otello, flamländskt sändebud i Don Carlos och Yamadori i Madame Butterfly. Innan han återvänder till Göteborgsoperan som Marcello för säsongens La Bohème sjunger han även Marcello på Det Kongelige Opera i Köpenhamn samt Schaunard på Glyndebourne.

Under säsongen sjunger Qave även Valentin i Gounods Faust på Det Kongelige och Mahlers Das Lied von der Erde på Spira Konserthus.