Gå till sidans huvudinnehåll

Michael Weinius

Tenor

Den svenska tenoren Michael Weinius är en av världens mest eftertraktade dramatiska tenorer som sjungit Wagnerroller som Siegfried, Siegmund, Tristan, Parsifal och Lohengrin. Andra prestigefyllda roller inkluderar Simson i Simson och Delila, Mao i Nixon in China, Don José i Carmen och titelrollerna i Peter Grimes och Otello.

Under 2021 och 2022 framträdde Michael Weinius som Erik i Den flygande holländaren på Opéra la Bastille, Siegfried i både Siegfried och Ragnarök på Wiens statsopera, Laca i Jenůfa på Norske Opera i Oslo, titelrollen i Siegfried på Deutsche Oper am Rhein, Bacchus i Ariadne på Naxos på Flanderns opera och Kungliga Operan samt som Tristan i Tristan och Isolde på operan i Zürich och Herodes i Salome med symfoniorkestern i Tokyo. Under 2023 återvände han som Siegfried till Deutsche Oper am Rhein och sjöng även denna roll på Riga Cesis Art Festival. Under 2023 gestaltade han också Tristan i Peter Sellars framgångsrika Tristan och Isolde på Opéra National de Paris dirigerad av Gustavo Dudamel (efter att den framförts med La Phil 2022), framträdde med radiosymfonikerna i Prag och Berlin, sjöng Gurre-Lieder med symfoniorkestern i Prag och Das Lied von der Erde med Malmö symfoniorkester samt Beethovens 9:a med filharmonin i Tokyo.

Weinius har fått flera roller speciellt skrivna för sig i operor som Batsheba av Sven David Sandström, Goya av Daniel Börtz och Vargen kommer av Hans Gefors. Under 2024 debuterar han som Tannhäuser i Karlsruhe och sjunger Tristan vid Deutsche Oper Berlin samt gör konsertframträdanden med symfoniorkestrarna i Berlin, Stockholm och Malmö samt sjunger Herodes i Salome på Palau de la Música i Valencia.

Michael Weinius har samarbetat med framstående dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Kent Nagano, Axel Kober, Gianandrea Noseda, Christoph Eschenbach, Marek Janowski, Gustavo Dudamel, Donald Runnicles och Christian Thielemann.

2013 utnämndes Weinius till Hovsångare och 2022 erhöll han medaljen Litteris et Artibus ur kungens hand, för framstående insatser som operasångare. Weinius debuterade 1993 som Guglielmo i Così fan tutte, och sjöng därefter ett stort antal roller som baryton innan han gick över till tenorfacket 2004 som Laca in Jenůfa.