Gå till sidans huvudinnehåll

Yoel Gamzou

Dirigent

Yoel tittar på ett partitur.

Yoel Gamzou föddes i en konstnärlig familj och växte upp i New York, London och Tel Aviv. Han hade äran att vara Carlo Maria Giulinis sista elev. Gamzou var Generalmusikdirektor för Theater Bremen 2017-2022. Under den här tiden dirigerade han nya uppsättningar av Sjostakovitjs Lady Macbeth från Mzensk, Läderlappen, Den döda staden, LEtoile och Rosenkavaljeren samt en repris av Carmen. Under sista säsongen i Bremen stod han för den musikaliska ledningen av Jenufa och världspremiären av Lampson/von Keyserlings Die Wellen.

På GöteborgsOperan har Yoel Gamzou tidigare dirigerat konserten Var hälsad! (2021) med musik av bl.a. Gustav Mahler, Richard Strauss och Franz Schubert.

År 2020 debuterade Gamzou på den Bayerska stadsoperan med den nya produktionen 7 Deaths of Maria Callas iscensatt av Marina Abramovic och återvände 2021 med Wolf-Ferraris Il segreto di Susanna och Lehárs Schön ist die Welt samt debuterade på Deutsche Oper i Berlin med Tosca.

Gamzou är konstnärlig ledare och huvuddirigent för International Mahler Orchestra (IMO), en ensemble som han grundade 2006. Han har tidigare arbetat som förste dirigent och biträdande generalmusikdirektor för orkestern vid Staatstheater Kassel. Gästengagemang har tagit honom till orkestrar som Bambergs symfoniorkester, Berlinerfilharmonikerna, tyska radiofilharmonin i Saarbrücken, Hamburgs symfoniorkester, Mozarteumorkestern i Salzburg, St. Gallens symfoniorkester och Israels filharmoniska orkester.

Gamzou är vinnare av ECHO Klassik Award 2017 i kategorin Young Artist of the Year och EFC Princess Margret Award for Culture från European Cultural Foundation.