Gå till sidans huvudinnehåll

Anders Lorentzson

Basbaryton

Anders Lorentzson, bas/basbaryton, var under nio år solist på Kungliga Operan i Stockholm innan han 1994 engagerades på GöteborgsOperan.

Bland hans många roller på GöteborgsOperan kan nämnas Wotan i Rhenguldet och Valkyrian, Vandraren i Siegfried, Oroveso i Norma, titelrollerna i Figaros bröllop och Den flygande holländaren, Leporello i Don Giovanni, Lindorf/Coppelius/Mirakel/Dapertutto i Hoffmanns äventyr, Baron Scarpia i Tosca, don Prudenzio i Resan till Reims, Colline i La Bohème, Basilio i Barberaren i Sevilla, Försäljare av minnen/Farfar Ungdom/Nattvakten/Den gamle araben i Nyckeln till drömmarna, Doktorn i Wozzeck, Javert i Les Misérables, Osmin i Enleveringen ur seraljen, Greve Waldner i Arabella, Mefistofeles i Faust, Banco i Macbeth, Frank i Läderlappen, Martin Zapater i Goya, Hans Sachs i Mästersångarna i Nürnberg, Filip II i Don Carlos, Vattenanden i Rusalka och Jacopo Fiesco i Simon Boccanegra. Hans tolkningar av Baron von Ochs i Rosenkavaljeren, Wotan i Valkyrian och titelrollen i Falstaff har varit bland hans mest uppmärksammade.

Andra roller som Anders Lorentzson har gestaltat på GöteborgsOperan är Mr. Flint i Billy Budd, Blåskägg i Riddar Blåskäggs borg, med vilken han också gästat Janacekfestivalen i Brno, samt Alicias far i Notorious.

År 2007 gästade Lorentzson Vilnius-operan i Litauen som Wotan i Valkyrian liksom vid deras sommarturné till Ljubljana i Slovenien och Ravenna-festivalen i Italien. Vidare har han sjungit rollen som Wotan i Valkyrian i Taipei, Taiwan och Kommendören i Don Giovanni på Kungliga Operan där han också sjöng rollen som Arkel i Pelléas et Mélisande 2016. Våren 2017 sjöng han samma roll i på Den norske opera och Ballett, där Anders också har sjungit Oroveso i Norma.

Hösten 2015 var Anders Lorentzson anställd på Metropolitan opera i New York som cover i rollerna Sarastro i Trollflöjten och Pogner i Mästersångarna i Nürnberg.