Gå till sidans huvudinnehåll

Katarina Karnéus

Mezzosopran

En svartvit porträttfoto av en kvinna som sitter framför en mörk bakgrundsfond. Hon tittar in i objektivet.

Katarina Karnéus är utbildad vid Trinity College of Music och National Opera Studio i London. Hon framträder på de största opera- och konsertscenerna världen över och är sedan 2012 engagerad på GöteborgsOperan. År 2018 utnämndes Katarina Karnéus till hovsångerska.

På GöteborgsOperan har Katarina bland annat sjungit sjungit Fricka i Rhenguldet, Brangäne i Tristan och Isolde, Orfeus i Orfeus och Eurydike, Kvinnan i Schönbergs Erwartung och den för henne specialskrivna rollen som Madame Sebastian i operan Notorious, Drottning Gertrude i Hamlet, Klytaimnestra i Elektra, Octavian i Rosenkavaljeren samt Ruggiero i Händels Alcina. För sin tolkning av titelrollen i Bellinis Norma fick hon Svenska Dagbladets Operapris 2018.

År 1995 vann hon världens kanske mest kända sångtävling, Cardiff Singer of the World. 1999 debuterade hon på Metropolitan Opera som Varvara i Katja Kabanova följt av Olga i Eugen Onegin, Siebel i Faust och Rosina i Barberaren i Sevilla.

Andra roller att nämna är rolldebuten Kundry i Wagners Parsifal på Opera North år 2022, Herodias i Salome på Opera North, Claire i Besök av en gammal dam på Theater an der Wien, Annio i Titus mildhet på Royal Opera house och Bayerische Staatsoper, Grevinnan Geschwitz i Lulu på Bayerische Staatsoper, titelrollen i Carmen på Opéra Comique, titelrollen i Alceste på La monnaie, Elisabetta i Maria Stuarda på Staatsoper unter den Linden och Orfeus i Orfeus och Euridike på Deutschen Oper, Berlin.

Hon har varit solist med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Clevelandorkestern och BBC:s Scottish Symphony Orchestra, och som romanssångerska har hon framträtt på bl.a. Wigmore Hall i London, Lincoln Center och Concertgebouw samt vid flera kungliga tillställningar på bl.a. Buckingham Palace och 10 Downing Street, vid flera av HM Drottning Silvias Childhood-konserter och Nobelprisutdelningen 2010.

Skivinspelningar omfattar bl.a. sånger av Sibelius och Grieg, R. Strauss och Mahler, orkestersånger av Szymanowski med Simon Rattle samt orkestersånger av Mahler med Göteborgs Symfoniker och Susanna Mälkki. På dvd har hon spelat in rollen som Brangänge i Tristan och Isolde med Nina Stemme som Isolde.

År 2010 vann Karnéus två Grammys för Mahlers åttonde symfoni med San Francisco Symphony Orchestra och 2015 mottog hon medaljen Litteris et Artibus av H.M. Konungen.