Gå till sidans huvudinnehåll

Mia Karlsson

Sopran

En svartvit porträttfoto av en kvinna som sitter framför en mörk bakgrundsfond. Hon tittar in i objektivet.

Mia Karlsson, sopran, är engagerad på GöteborgsOperan sedan 2014. Hon är utbildad vid Ingesunds musikhögskola, Operastudio 67 och Operahögskolan i Stockholm.

Debuten ägde rum 2004 i rollen som Koloratura i Vadstena–Akademiens uppsättning av nyskrivna Opus Opera följt av Första damen i en kortversion av Trollflöjten vid Nobelfesten 2004.

Mia Karlsson har också sjungit roller som Gilda i Rigoletto och Lauretta i Gianni Schicchi på Folkoperan i Stockholm och Olympia i Hoffmanns äventyr på Det Kongelige Teater.

På GöteborgsOperan har hon sjungit Zerlina i Don Giovanni, Amor/Clarine i Platée, Woglinde i Rhenguldet, Susanna i Figaros bröllop, Väktarinnan i Die Frau ohne Schatten, Förste väpnare och Första blomsterflicka i Parsifal, Första damen i Trollflöjten, Elvira i Italienskan i Alger, Tebaldo/Röst från himlen i Don Carlos, Första vattennymfen i Rusalka, Amor i Orfeus och Eurydike, John Blund/Daggtomten i Hans och Greta, Clorinda i Askungen, Frasquita i Carmen, Femte tjänarinnan i Elektra, Carlotta i The Phantom of the Opera, Najaden i Ariadne på Naxos och Berta i Barberaren i Sevilla.

Mia Karlsson har mottagit en rad stipendier, bl. a. Jenny Lind–stipendiet, stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien samt Joel Berglundstipendiet.