Gå till sidans huvudinnehåll

Mia Karlsson

Sopran

Mia Karlsson, sopran, är utbildad vid Ingesunds Musikhögskola, Operastudio 67 och Operahögskolan i Stockholm där hon utexaminerades 2005. 

Debuten ägde rum 2004 i rollen som Koloratura i Vadstena-Akademiens uppsättning av Lundén-Weldens nyskrivna Opus Opera följt av Första damen i en kortversion av Trollflöjten vid Nobelfesten 2004. 

Mia Karlsson har också sjungit Gilda i Rigoletto och Lauretta i Gianni Schicchi på Folkoperan i Stockholm och Olympia i Hoffmanns äventyr på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. 

På GöteborgsOperan har hon sjungit Woglinde i Rhenguldet, Susanna i Figaros bröllop, Väktarinnan i Die Frau ohne Schatten, Musetta i La bohème, Najaden i Ariadne på Naxos och Berta i Barberaren i Sevilla, Förste väpnare och Första blomsterflicka i Parsifal, Första damen i Trollflöjten, Elvira i Italienskan i Alger, Tebaldo/Röst från himlen i Don Carlos, Första vattennymfen i Rusalka, Amor i Orfeus och Eurydike, John Blund/Daggtomten i Hans och Greta, Clorinda i Askungen, Frasquita i Carmen, Femte tjänarinnan i Elektra samt Carlotta i The Phantom of the Opera.

Hon har mottagit en rad stipendier, bl. a. Jenny Lind-stipendiet 2005, stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien samt Joel Berglund Stipendiet.