Gå till sidans huvudinnehåll

Henning Ruhe

Konstnärlig chef, Opera/drama

Henning Ruhe

Henning Ruhe är konstnärlig chef Opera/drama vid GöteborgsOperan sedan 2019. Under hans ledning har GöteborgsOperan ytterligare vässat och breddat den musikdramatiska repertoaren med en framgångsrik blandning av internationell spets och lokal förankring.

Henning Ruhe är född i Hamburg och utbildad till pianist vid Franz Liszt-konservatoriet i Weimar. Som konsertpianist vann han många nationella och internationella tävlingar och gav solo- och kammarkonserter i Europa, Nordamerika och Asien. Han har bland annat uppträtt i Carnegie Hall i New York, Wigmore Hall i London, Bunka Kaikan i Tokyo, på Lucernefestivalen och på Tjajkovskij-konservatoriet i Moskva.

Henning Ruhe är utbildad i ledarskap inom konstnärlig verksamhet (Arts Management) och har arbetat på Staatsoper Berlin, Théâtre du Châtelet i Paris, på IMG Artists i New York samt på Bayerische Staatsoper i München. På Bayerische Staatsoper ledde han verksamheterna med fokus på unga artister – ”Opera Studio”, deltagande och lärande, samt internationella projekt och turnéer. 2017 blev han operativ chef för den konstnärliga verksamheten (Head of Artistic Administration) vid samma operahus, med ansvar för bland annat repertoarläggning och rollbesättning, samt konstnärlig ledare för Münchens operafestivals mer experimentella och nyskapande gren “Festspielwerkstatt”.

Henning Ruhe sitter i styrelsen för operahus-nätverket Opera Europa.