Gå till sidans huvudinnehåll

Katrín Hall

Konstnärlig chef, GöteborgsOperans Danskompani

En svartvit porträttfoto av en kvinna som sitter framför en ljus bakgrundsfond. Hon tittar in i objektivet.

Katrín Hall är konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani sedan augusti 2016. Redan året därpå tilldelades kompaniet Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris (2017). Under Katrín Halls ledning har GöteborgsOperans Danskompani utvecklat en tydlig image och positionerat sig som ett av världens främsta inom samtida dans – ett djärvt och framåtblickande kollektiv där var och en av de 38 dansarna bidrar med sitt eget unika artisteri.

Katrín Halls repertoar för GöteborgsOperans Danskompani innebär banbrytande, nya originalverk skapade av vår tids mest efterfrågade koreografer och danskonstnärer på väg att etablera sig i världens strålkastarljus – ofta i samarbete med artister inom andra discipliner samt dansarna själva, internationella samarbeten med andra danskompanier, internationella turnéer jorden runt, en mängd inbjudande aktiviteter för publik – som öppna repetitioner, fysiska introduktioner, deltagande för barn och unga och eftersnack, samt införandet av GöteborgsOperans egen dansfestival.

Katrín Hall har tidigare varit konstnärlig ledare för Islands danskompani (1996–2012) samt en produktiv koreograf. Hon har nominerats till flera olika utmärkelser för sina uppsättningar. Katrín Hall kom till Islands danskompani som dansare i ung ålder och medverkade i de flesta av kompaniets uppsättningar mellan 1981 och 1988. Därefter flyttade hon till Tyskland, där hon arbetade som danssolist på Tanzforum i Köln. Katrín Hall har också arbetat inom teater, musik och tv, gjort dansfilmer, koreografier till musikvideor (bl. a. popstjärnan Shakiras singel "Did it again") och den brittiska versionen av BBC:s populära tv-program So you think you can dance. Under årens lopp har Katrín Hall suttit i juryn för flera prestigefulla koreografi- och danstävlingar.

År 2000 tilldelades Katrín den isländska falkorden av Islands president för sitt bidrag till och arbete inom den isländska dansscenen.