Gå till sidans huvudinnehåll

Katrín Hall

Konstnärlig chef, GöteborgsOperans Danskompani

En svartvit porträttfoto av en kvinna som sitter framför en ljus bakgrundsfond. Hon tittar in i objektivet.

Katrín Hall är konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani sedan augusti 2016.

Hon var tidigare konstnärlig ledare för Islands danskompani mellan 1996 och 2012. Under hennes ledning samarbetade kompaniet med många av Europas främsta internationella koreografer, bl a Ohad Naharin, Jiří Kylián, Alexander Ekman, Stijn Celis, Anton Lachky, Alan Lucien Øyen, Ina Christel Johannessen, Jo Strømgren, Rami Beer, Itzik Galili, Rui Horta, Damien Jalet, Didy Veldman och många fler. Hon fokuserade också på att fostra och lyfta fram isländska koreografer och talanger, bl a Erna Ómarsdóttir. Katrín Hall såg till att Islands danskompani fick en tydlig image och en ställning som ett av världens ledande samtida danskompanier. Under hennes ledning turnerade kompaniet flitigt i Europa, USA, Kanada och Kina. Integreringen av olika konstformer och samarbetet med konstnärer från andra discipliner var en viktig del av kompaniets uppsättningar och projekt, i synnerhet samarbetet med isländska kompositörer och musiker. Katrín Hall inledde samarbeten med många av de främsta kompositörerna och musikerna på den isländska musikscenen.

Vid sidan av sitt arbete som konstnärlig ledare har Katrín Hall också varit en mycket produktiv koreograf. Hon har skapat ett flertal verk såväl för Islands danskompani som för andra internationella danskompanier i Tyskland, Österrike, Sverige och USA. 2013 startade hon ett eget produktionsbolag tillsammans med före detta dansare från Islands danskompani och har sedan dess gjort uppsättningar på Island samt åkt på turné till Ryssland och Danmark. Katrín Hall har nominerats till flera olika utmärkelser för sina uppsättningar.

Katrín Hall kom till Islands danskompani som dansare i ung ålder. Mellan 1981 och 1988 deltog hon i de flesta av kompaniets produktioner. Därefter flyttade hon till Tyskland, där hon arbetade som danssolist på Tanzforum i Köln under Jochen Ulrichs ledning. Under sin tid vid Tanzforum arbetade Katrín med många olika koreografer och turnerade internationellt med kompaniet.

Förutom att skapa och koreografera egna verk har Katrín Hall arbetat på olika teater- och musikproduktioner samt med tv. Hon har också gjort dansfilmer (bl a den internationellt framgångsrika filmen Burst, som hon skapade tillsammans med filmregissören Reynir Lyndal) och koreografi till musikvideor (bl a popstjärnan Shakiras singel Did it again). Katrín Hall har också arbetat som koreograf för den brittiska versionen av BBC:s populära tv-program So you think you can dance.

Katrín Hall är också verksam som lärare och handledare, dels som gästlärare för olika internationella danskompanier och dels som ordinarie lärare vid Islands konsthögskola. Under årens lopp har hon suttit i juryn för olika koreografi- och danstävlingar. 2013 och 2017 var hon t ex jurymedlem för den väletablerade och ansedda internationella koreografitävlingen i Hannover.

År 2000 tilldelades Katrín den isländska falkorden av Islands president för sitt bidrag till och arbete inom den isländska dansscenen.